RAS VAN DE MAAND: DE FELL PONY
Elke maand zetten wij een paardenras in de spotlights. Deze maand is dat de Fell Pony. Dit ras komt uit het district Cumbria in Engeland.
De Fellpony's zijn sterke, levendige, onverstoorbaar en niet snel bang. Ze zijn daarintegen wel alert en vrij temperamentvolle dieren. Zijn naam van deze bergpony's is afkomstig van het woord 'Fell', dat woest heuvellandschap betekent. Eeuwenlang is het district Cumbria in Engeland hun thuisland geweest. Ze zijn nauw verwant aan de Dales pony's. Fellpony's worden in meerdere takken van de paardensport gebruikt, onder het zadel maar ook in de mensport. Door hun rustige karakter zijn ze zeer geschikt als veelzijdige gezinspony's. Ze kunnen een volwassenen dragen, maar zijn ook niet te groot voor kleine kinderen.
Geschiedenis
Er word gedacht dat de pony's in de Romeinse tijd zijn gefokt met het Friese paard, daarom worden ze ook wel eens de mini Fries genoemd. Ze zijn ook nog met de Keltische pony en de tegenwoordig uitgestorven ras Schotse Galloway pony gekruist.
Er is in de loop der tijd veelvuldig een beroep gedaan op het gewillige, sterke en intelligente ras. Allereerst werden de pony's gebruikt door de Picten bij hun aanvallen op de muur van Hadrianus. De Vikingen gebruikten deze pony's in de landbouw. Ze werden ook als lastdier gebruikt om balen wol naar de markt te vervoeren. Verder is hij door de eeuwen heen gebruikt als rijpony.
Eind 18e eeuw werd de Fellpony gebruikt als lastdier voor het vervoer van erts naar de smeltovens. Fellpony's werden vaak in groepjes van tien naar de ovens gedreven, waarbij ze bij elkaar zo'n duizend kilo erts droegen. Dankzij het goede tempo van het dier kon een groepje lastpony's ongeveer 48 kilometer per dag afleggen, oftewel meer dan 370 kilometer per week, zeven dagen per week, jaar in jaar uit, zonder rustdagen voor de dieren. De fellpony was ook in gebruik bij de posterijen om de post in Cumberland en Westmorland rond te brengen. In de noordelijke steden was hij onmisbaar als rijpony voor handelslieden. In de 19e eeuw werd de Fellpony zelfs gebruikt in de drafsport.
Fokkerij
Door de komst van de stoommachines in de 20e eeuw betekende het bijna het einde van de Fellpony. Ze werden massaal verkocht voor de slacht, want ze waren niet meer nodig. Door de krachten van de Britse Fell Pony Society, met ondersteuning van Beatrix Potter en koning George V, kon het ras gered worden. Tegenwoordig is het Fellpony stamboek een gesloten stamboek, wat wil zeggen dat kruisingen niet meer in het stamboek opgenomen worden.
Gebruik
De Fell heeft een vriendelijk karakter, beschikt over een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, is werkwillig en sober in onderhoud. De Fell pony is een betrouwbare, veelzijdige gezinspony. Hij wordt gebruikt voor lange buitenritten onder het zadel en is aangespannen in zijn element. Ook worden Fells met succes in de sport uitgebracht.
Op de boerderijen, bij het hoeden van de schapen, als rijdier, tijdens de jacht, als betrouwbare lastpony en in de mijnen voor het transport van kolen en erts. Prins Philip rijdt al sinds jaren met succes het vierspan van de Engelse koningin.
Sinds 1993 komt de Fell pony ook voor in Nederland en krijgt steeds meer belangstelling vanwege zijn goede karakter, zwarte kleur en het zware behang van manen, staart en sokken. De huidige fellpony is een ideale rij- en menpony. Zijn kracht en eigenwijsheid maakt hem soms minder geschikt voor zeer jonge en beginnende ruiters. Hij is onvermoeibaar in het dragen van zijn berijder tijdens ritten. De pony wordt tevens gebruikt voor de jacht, dressuur, springen en lange-afstandsrijden.
Fellpony's in Nederland
Rond 1990 werden de eerste fellpony's uit Engeland geïmporteerd. Al gauw daarna, in 1995, richtten de liefhebbers van dit bijzondere ras een Nederlandse fellpony vereniging op. Het Nederlands Fell Pony Stamboek (NFPS) werd in 1997 officieel erkend als dochterstamboek van het Engelse moederstamboek, The Fell Pony Society. Inmiddels zijn er ongeveer 500 fellpony's in Nederland.