Wie ooit wedstrijden heeft gereden in Engelse disciplines heeft zich vast wel eens afgevraagd: waarom die witte rijbroek bij paarden? Het is niet schoon te houden. Maar die witte rijbroek kent een geschiedenis.
De witte rijbroek maakt deel uit van een belangrijke traditie van het ontwerpen van de rijkleding en staat beschreven in de uitgebreide regels van alle FEI-disciplines. Ieder kledingstuk, tot en met een kleurenschema, is daarin nauwkeurig geregeld. Het dragen van een witte rijbroek tijdens het paardrijden was in de 19e eeuw een manier om te pronken met de status van de formele kledij die geassocieerd werd met welvarende ruiters. In de geschiedenis van de paardensport zijn twee verklaringen te vinden van het overheersende gebruik van de kleur wit bij het paardrijden.
Vossenjacht
Paradressuurruiter en liefhebber van de vossenjacht Robin Brueckmann plaatste op Facebook: Onze kleding stamt af van de Engelse jachtkleding. Vroeger werden de rijbroeken gemaakt van hertenleer. Dit maakte ze zeer geschikt voor de winterjacht. In die tijd waren er geen stomerijen, maar je stuurde je broek naar een speciale schoonmaker, in Engeland 'fuller' genaamd. Hij maakte de broek weer schoon door ze te schrobben met fullerβs earth. In Nederland is dit bekend als bleekaarde. Deze kleisoort heeft een zeer poreuze structuur en dus een groot inwendig oppervlak. Het wordt vaak ingezet bij ontkleuring van bepaalde grondstoffen. Het droogt wit op. Daardoor werden de rijbroeken steeds witter.
Polo
Ook in India vindt de witte rijbroek zijn oorsprong, waar de jodhpurrijbroek en jodhpurs zijn uitgevonden om comfortabeler polo te kunnen spelen. De broeken kregen de kleur wit om de zonnestralen te reflecteren. Aan het begin van de 19e eeuw waren Sir Pratap Singh, de maharadja van Idar en de regent van Jodhpur ontevreden over de heersende stijl van rijbroeken en lieten een kledingstuk produceren dat beter geschikt was voor de behoeften van het spel. Hij liet het kledingstuk langs de dijen en heupen uitlopen, wat zorgde voor vrije beweging tijdens het rijden. Een revolutionair kledingstuk voor het uitvinden van stretchstoffen. De Britten ontdekten al snel de voordelen van het nieuwe ontwerpen en gingen ze ook gebruiken.