Na jaren van overleg heeft de Europese Commissie vandaag ingestemd om genetische modificatie op landbouwdieren toe te staan. Voorheen werden er in Europa geen landbouwdieren gebruikt, in verscheidene landen buiten Europa gebeurt dit al wel, maar deze dieren worden nog niet gebruikt voor productie.
Wat is genetische modificatie?
Genetische modificatie is een techniek om de eigenschappen van een plant, dier of micro-organisme aan te passen door een stukje DNA van het ene organisme over te brengen naar een ander organisme. Dat gebeurt door heel gericht de gewenste genen uit het DNA van het ene organisme te halen en aan het andere organisme toe te voegen. Op die manier zijn er bijvoorbeeld al schimmels en bacteriën ontwikkeld die dankzij genetische modificatie medicijnen produceren.
Binnen de genetische modificatie wordt er onderscheid gemaakt tussen cisgenese (aanverwant) en transgenese (niet aanverwant). Cisgenese wordt al veel toegepast in bijvoorbeeld genen uit wilde aardappelplanten om consumptieaardappelen weerbaarder te maken tegen de aardappelziektes.
Gewassen
Wereldwijd werden in 2010 genetisch gemodificeerde gewassen geteeld op meer dan 140 miljoen hectare. Dat is een oppervlakte bijna zo groot als Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië bij elkaar. Deze teelten vinden plaats in zowel ontwikkelde landen als in verschillende grote ontwikkelingslanden. Binnen de EU vindt nog nauwelijks teelt van genetisch gemodificeerde gewassen plaats. Daar komt naar verwachting de komende jaren verandering in. Er is wel al sprake van grootschalige invoer van genetische gemodificeerde producten zoals soja, maïs en katoen. In veevoer worden gemodificeerde gewassen al veelvuldig verwerkt. Tachtig procent van de wereldwijd geproduceerde soja - een belangrijke grondstof voor veevoer - is genetisch gemodificeerd.
In 2024 worden de eerste modificaties toegepast op landbouwdieren in Nederland, er worden een aantal landbouwdieren gemodificeerd met andere dieren, zodat de functionaliteit vooruit gaat. Er staan momenteel 3 nieuwe dieren op de agenda, die in de komende jaren geperfectioneerd moeten worden.
De Alpakoe (deze gaf naast heerlijke melk ook nog eens een zacht wol waarmee je koeleding kunt maken, de Schaapifant (een grotere variant waardoor er minder dieren nodig zijn voor meer wol) en de Paardhaas.
Dit laatste dier is vooral gemodificeerd voor de springsport, maar ook zijn grotere oren zorgen voor een optimaal gebruik van dit dier. Zo kan dit dier beter horen tijdens het rijden óf hoort het dier beter wanneer er voer in de emmer wordt gedaan.
De eerste paardhaas hopelijk in 2025