Heel vaak maken we het niet meer mee, dat ons kleine landje bedekt is onder een flinke laag witte poeder. Maar als het er dan eens ligt, dan lijkt het land wel verdeeld in twee kampen: de ene helft geniet ervan, trekt erop uit, en de andere helft trekt zich terug met een dekentje en een warme kop chocomel en hoopt dat de sneeuw de volgende dag weer verdwenen is. Een ding zijn de meeste mensen het wel over eens, de sneeuw geeft een prachtig decor voor foto’s.
Maar hoe maak je nou de mooiste foto’s? Waar moet je rekening mee houden als je fotografeert in de sneeuw, en welke poses geven de mooiste foto’s?
Technische tips
Tips voor de smartphonefotograaf
1. Denk na over belichting, contrast en kleur
Houdt er rekening mee dat sneeuwfoto’s vaak veel licht hebben. Hoewel de meeste smartphone camera’s erg slim zijn en snel detecteren in wat voor omstandigheden je fotografeert, is het soms nodig om de belichting zelf wat donkerder te zetten.
Denk goed na over je foto, zorg voor contrast in het witte landschap zodat je foto geen groot wit vlak wordt. Dit contrast kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld een boom of plant, een wild dier of je eigen huisdier, of bepaalde voorwerpen.
2. Bekijk je compositie en de plaatsing van je onderwerp
Bij fotograferen met je smartphone is het belangrijk dat je rekening houdt met de diepte. Dit kun je voor elkaar krijgen door bijvoorbeeld op ooghoogte van je onderwerp te komen. Zorg voor een mooie balans tussen je achtergrond en je onderwerp, waarbij het oog direct op je onderwerp valt.
Tips voor de prof
Fotografeer je al wat langer, en heb je een mooie spiegelreflex- of systeemcamera? Dan ken jij je camera natuurlijk al goed. Fotograferen in de sneeuw is echter wel een vak apart, neem de onderstaande tips even goed door voordat je op pad gaat!
1. Fotografeer in raw
De meeste fotografen doen dit natuurlijk al, maar bij de sneeuw is dit nog net een stukje belangrijker. Door in RAW te fotograferen, kun je achteraf nog een heleboel aan de foto aanpassen zoals de witbalans. Camera’s en sneeuw gaan niet altijd goed samen namelijk, wanneer je de witbalans niet goed in de gaten houdt loop je al snel de kans dat je foto’s blauw uitslaan.
Niet alleen voor de witbalans is het aan te raden in RAW te schieten. De sneeuw is wit en kan snel overbelicht raken. Als je de foto’s dan in RAW geschoten hebt, kun je dit gemakkelijker aanpassen.
2. Bescherm je apparatuur
De sneeuw is mooi, maar de neerslag in combinatie met het koude weer is natuurlijk niet goed voor de camera. Sneeuwt het nog? Schroef dan in ieder geval de zonnekap op de lens, zodat er geen vlokken direct op het glas vallen. Sommige camera’s en lenzen zijn waterafstotend, waardoor ze best een beetje nat kunnen worden. Heb je dit niet, gebruik dan een regensleeve. Deze zijn goedkoop te bestellen bij elke fotografiewinkel. Je kan ook zelf een plastic tas om de camera heen wikkelen.
Houdt er ook rekening mee dat accu’s sneller leeg kan gaan door de kou. Neem daardoor ook voldoende reserve accu’s mee als je een hele dag gaat fotograferen.
Fotograferen wanneer het nog sneeuwt, kan wel hele mooie effecten geven! Kijk maar naar de foto hieronder, waarbij de sneeuwvlokken een mooie sfeer aan het beeld geven.
Een besneeuwde neus is een prachtig detail om te fotograferen. Foto door MBShots
Een paard fotograferen in de sneeuw
Bereidt je paard goed voor
Niet alleen wij krijgen het koud buiten, onze paarden en pony’s natuurlijk ook. Sommigen zetten we al vroeg onder een deken, en anderen scheren we. Houdt daar ook rekening mee, en ga niet uren met een geschoren paard de sneeuw in. Neem bijvoorbeeld een fleecedeken mee zodat die tussendoor op kan.
Zorg er ook voor dat je paard goed schoon is. Niets is zo jammer als achteraf je foto’s bekijken en zien dat er nog een enorme poepvlek op de billen zat, of dat er stro in de staart achtergebleven is. Het wassen van het paard is niet altijd mogelijk, maar een magic-brush of een beetje droogshampoo zoals cowboy-magic kan wonderen verrichten.
Denk na over je locatie
Het mooiste is om te zorgen voor mooi contrast en een rustige achtergrond. Zet je paard dus liever voor een rij met bomen, dan voor een woonhuis.
Wil je graag wat actiefoto’s? Kies dan een stukje land uit waarvan je weet dat er geen kuilen in zitten. De sneeuw kan die namelijk mooi verstoppen, maar ze kunnen levensgevaarlijk voor je paard zijn. Een rijbak kan al voldoen. Neem wel een hoevenkrabber mee! Sneeuw kan voor vervelende klompjes ijs zorgen onder de hoeven, waar met name paarden die op ijzers staan snel last van hebben. Om blessures te voorkomen is het belangrijk dit goed in de gaten te houden.
Let op de details
De sneeuw geeft mooie kans op details bij de paarden. Sneeuwvlokken in de vacht of rond de neus en snorharen. Dit alles geeft een mooie beeld waar je net een andere foto van krijgt dan je normaal voorbij ziet komen.
Geniet van je paard!
De meeste paarden vinden de sneeuw prachtig, of spannend. Dit kan ontzettend leuke, en grappige, beelden opleveren waar je nog jarenlang plezier van kan hebben. En vergeet niet om alle andere Bokkers mee te laten genieten met de avonturen van je paard!