Elke maand zullen we een ras uitlichten op het forum. We beginnen deze reeks met een robuust paard uit Noorwegen, het Fjordenpaard. In dit blog lees je alles wat er zo bijzonder is aan dit ras. Vergeet je niet om te reageren met het ras dat we in februari moeten uitlichten?
Dieneke: Fjordenpaard, de alleskunner. Je kan er je kind mee op pad sturen over je dam en in de wei en er zelf mee dressuren, springen, mennen, boomslepen, wat je maar wil. Een paard voor jou als gezin. Topdieren.
Geschiedenis
Het Fjordenpaard is een van de drie inheemse rassen van Noorwegen en ook een van de oudste en zuiverste rassen ter wereld. Over de precieze oorsprong is niet veel bekend.
Vermoedelijk is het paard vanuit het oosten Noorwegen binnen gekomen. Archeologische vondsten wijzen aan dat er na de laatste ijstijd wilde paarden in het zuiden van Zweden en Denemarken leefden. Deze werden vermoedelijk rond 1200 v.Chr., in de bronstijd, getemd. Opgravingen van vikinggraven tonen aan dat ook zij paarden gebruikten. De Vikingen namen onder meer hun paarden mee naar IJsland en de Britse eilanden. Het IJslandse paard en het Fjordenpaard zijn dus naar alle waarschijnlijkheid verwant aan elkaar.
Dankzij zijn kracht, zijn hardheid en zijn vaste tred is de Fjord een goede hulpkracht voor de landbouw in het gebergte. Aan het begin van de 20e eeuw, werd het paard vooral ingezet als werkpaard en werd het als volgt beschreven: "Kop als een haring, nek als een spinnewiel, lichaam als een biet en voeten als stalen veren".
Folgefond Glacier Hardanger Fjord Norway, van Snapshots of The Past op Wikipedia
Exterieur & Uiterlijk
Het Fjordenpaard komt voor in vijf officiele kleuren, namelijk brunblakk (vaalbruin), grå (vaalgrijs), rødblakk (vaalrood), gulblakk (vaalgeel) en ulsblakk (vaalwit). In de manen is de "midtstol" te zien, dit is de zwarte streep die door de manen heen loopt. In de staart loopt ook zo'n zwarte streep, dat noemt men de "halefjær". Over de rug heeft de fjord ook nog een aalstreep lopen. De aalstreep is een donker gekleurde streep in de vacht die over de volledige lengte van de rug loopt. De kleuren van de Fjord variëren van bijna wit tot zeer donkergrijs. Meer informatie over de verschillende kleuren, kun je op deze website vinden.
De Fjord wordt gemeten op een schofthoogte van tussen de 1.35m en 1.50m. Aftekeningen zijn niet wenselijk. Een enkele kol of ster wordt voor het stamboek wel geaccepteerd. Traditioneel worden de manen van deze paarden in een rechtopstaande boog geknipt. De Vikingen zijn degene die zijn hiermee zijn begonnen. Bij de oorspronkelijke, Noorse manier, van knippen worden alle manen even lang afgeknipt. Bij de Nederlandse manier worden de zwarte manen langer gelaten, zodat deze erbovenuit steken.
Het fjordenpaard heeft ruime gangen in stap, draf en galop en beheerst geen extra gangen. Het hoofd van de fjord is goed geproportioneerd, klein en gedefinieerd met een breed en vlak voorhoofd. Er staat een korte afstand van de ogen tot aan de mond. De ogen staan helder en donker en hebben een rustige uitdrukking. De oren moeten relatief kort zijn, parallel, met een pluisje op de uiteinden en niet te dicht bij elkaar gezet.
De rechtopstaande maanden zijn een typisch kenmerk van een fjord. Foto door MB-Shots
Karakter & Gebruik
Het Fjordenpaard kenmerkt zich door zijn werkwillige en koelbloedige karakter. Ze zijn enthousiast en ook erg nieuwsgierig, maar kunnen zeker ook flink koppig en eigenwijs zijn. Doorgaans zijn het betrouwbare en rustige paarden en zijn het prettige familiepaarden. Ze zijn namelijk ook erg veelzijdig. Ze doen het goed voor de kar, kunnen een goed sprongetje maken en zijn ook zeker dressuurmatig fijn te rijden. Daarnaast zijn het stevige paarden waar je lekker mee het bos in kan, of die je voor de wagen aan het werk kan zetten.
Luna: Een Fjord is een vriend voor het leven. Een grapjas, een schouder om op te huilen,.. niets is voor het fjordenpaard te veel.
Bekende Fjordenpaarden
Het meest bekende fjordenpaard, dat is natuurlijk Guusje van Jolanda Adelaar. Guusje, ook wel "Super Guus" genoemd, is het eerste fjordenpaard dat de subtop van de Nederlandse dressuur bereikte.
Ook bekend binnen de fjordenwereld, is de hengst Gio. Gio werd door Amber Verhage gekocht op eenjarige leeftijd, en opgeleid in de dressuur en het springen. Gio werd de eerste rødblakke fjord die als dekhengst goedgekeurd werd in Nederland.
In de film Frozen spelen de fjorden ook een belangrijke rol. Het verhaal van Anna en Elsa speelt zich natuurlijk af in Noorwegen, dus de fjorden konden niet ontbreken!
Welk ras wil jij volgende maand graag uitgelicht zien? Laat het ons weten in een reactie!