Afgelopen maand is er een hoop gebeurd in de paardenwereld. Van beroemde springruiters die in opspraak komen, tot een modeshow die in volle galop van start gaat. Een korte terugblik op de afgelopen maand.
We beginnen de maand met de uitvaart van de 14-jarige Esmee. Onder begeleiding van een stoet vol met paarden, wordt zij op 4 januari naar haar laatste rustplaats gebracht. Wij wensen de nabestaanden van Esmee heel veel sterkte met dit enorme verlies.
Deze maand was het ook weer tijd voor de KFPS Hengstenkeuring. In afgeslankte vorm helaas, vanwege de coronamaatregelen zijn de Friesian Proms al afgelast. De terugblik op dit evenement is te zien op de website van Phryso. De Achterhoeker Gert Cent werd tijdens de hengstenkeuring uitgeroepen tot de beste Fokker van Friese paarden van het jaar 2021.
Duitse springruiter Ludger Beerbaum komt onder vuur te liggen na een onthullende reportage op de Duitse tv-zender RTL. De Olympisch kampioen van 1992 wordt ervan beschuldigd de verboden trainingsmethode 'barreren' te gebruiken. Hierbij wordt het paard op een pijnlijke manier geleerd zijn benen op te tillen. Zelf ontkent Beerbaum dat hij schuldig is aan mishandeling.
Ludger Beerbaum in actie in Doha. Foto: Vinod Divakaran / Wikimedia Commons
Op 19 januari verwelkomt paardenrusthuis De Paardekamp een nieuwe bewoner. Vidal, geboren op 22 februari 2002, is sinds 2008 in dienst geweest op de Koninklijke Stallen. Prinses Beatrix veranderde de naam in Mitch. Nu is Mitch 20 jaar oud en is het tijd voor een welverdiend pensioen. Vanaf 2012 was Mitch ook te zien tijdens Prinsjesdag waar kolonel Bert Wassenaar, Stalmeester van Z.M. de Koning en commandant van de Koninklijke Stoet op hem reed. In Soest wordt de schimmel hartelijk ontvangen, zo is te zien op een filmpje van De Paardekamp.
Meerdere bronnen komen deze maand ook met het trieste nieuws dat er veertien paarden zijn overleden bij een grote brand. In Koningslust, Limburg, ging een stal in vlammen op. Ondanks grote inzet van de brandweer kon niet voorkomen worden dat er enkele paarden het leven lieten.
National Geographic doet deze maand verslag over een idyllisch plaatsje in Zuid-Spanje, waar het Wilde Westen voortleeft. Rafael Molina is eigenaar van een van de beroemdste filmsets uit de western. Molina kocht de set met de naam ‘Fort Bravo’ aan het einde van de jaren zeventig, maar de nog altijd gebruikte decors staan in Spanje in plaats van Montana of Texas. Ze vormen onderdeel van de drie namaakstadjes uit het Wilde Westen die zijn opgericht in de woestijn rond het plaatsje Tabernas, in de Spaanse provincie Almería. Onder andere The Good, the Bad and the Ugly (1966) en Once Upon a Time in the West (1968) zijn hier opgenomen.
Filmdecor The Good, The Bad and The Ugly. Foto: Wikimedia Commons
De Nieuwe Oogst bericht op 26 januari dat de Tweede Kamer debatteert over de garantietermijn van een paard. De VVD vindt de huidige periode van zes maanden voldoende, maar de nieuwe EU-richtlijn over consumentenkoop, waarbij de garantietermijn wordt verlengd van zes maanden naar een jaar, geldt sinds 1 januari. Meerdere organisaties, waaronder LTO Nederland, VSN en het KWPN hebben contact gehad met de Tweede Kamer omdat zij zorgen hebben over dit besluit. Zowel de VVD als de BBB hebben aangegeven met wijzigingsvoorstellen te komen. Naar verwachting wordt hier op 1 februari over gestemd.
Een modeshow van Chanel is op een heel bijzondere manier geopend. Prinses Charlotte van Monaco reed haar paard in galop over de catwalk. Niet iedereen was te spreken over deze actie, dierenrechtenorganisatie PETA reageerde als volgt: “Paarden zijn intelligente, complexe en makkelijk bang te maken individuen. Het is werkelijk absurd dat dit heeft kunnen gebeuren, puur en alleen met het oog gericht op commercie”.
Aan het einde van de maand besteed De Gelderlander aandacht aan Annemieke. Zij heeft een missie voor de paarden in de Oostvaardersplassen. Maar niet alleen in Flevoland, ook voor de paarden in de uiterwaarden van Gelderse rivieren komt Annemieke in strijd. Momenteel zet zij zich ook in tegen de komst van de wolf in Nederland. ,,Die onbeheerde wolf gaat een heel groot probleem worden in Nederland.’’ Alles wat de mensen van de ‘wolvenclub’ beweren, is niet uitgekomen, zegt ze. ,,De wolf is niet schuw, hij valt schapen en vee aan. In Duitsland en België zie je de problemen al. Huisdieren, pony’s en koeien worden doodgebeten. Wie zegt dat ze niet een kind zullen aanvallen?’’ vertelt ze aan De Gelderlander.
Een bewogen eerste maand van 2022. Welk nieuwsbericht van januari is jou het meeste bij gebleven?