Vorige week hebben we het gehad over een paard dat te mager is. Vandaag gaan we naar de andere kant van de weegschaal en kijken we eens naar de paarden die te dik zijn. Want hoewel het er soms schattig uitziet, brengt overgewicht wel hele vervelende gezondheidsrisico's met zich mee. Net als bij ondergewicht is het belangrijk dat je er achter komt wat de oorzaak is van het overgewicht van je paard. Alleen als je achter de oorzaak komt, kun je het probleem effectief aanpakken.
Oorzaken van overgewicht
De oorzaken van overgewicht zijn iets minder uiteenlopend dan bij ondergewicht. Ook bij overgewicht speelt een verkeerd rantsoen een belangrijke rol. Krijgt het paard meer energie en voedingsstoffen binnen dan wat het daadwerkelijk verbruikt, dan zal het paard de overtollige energie opslaan als vet. Dit kan voorkomen doordat je teveel voert, maar ook omdat je paard te weinig beweegt. Wanneer je paard veel stil staat op stal, verbruikt het natuurlijk erg weinig energie, terwijl als hij dagen op de wei staat en daar ook langere stukken loopt hij meer verbruikt. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je paard hoog in de training staat en kreupel raakt. Het is dan belangrijk dat je de voerinname aanpast, het paard beweegt natuurlijk immers ineens een stuk minder.
Aanleg en bouw speelt ook een grote rol. Sobere paardenrassen zoals de Shetlander of het Fjordenpaard heeft minder energie nodig waardoor ze sneller te dik worden. Het is dus van belang om in het rantsoen niet alleen rekening te houden met de energiewaardes, maar ook met het ras en de natuurlijke aanleg van het paard.
Ook van teveel gras kan je paard erg dik worden. Foto: Pixabay
Afvallen
Een crash-dieet is niet aan te raden voor paarden. Zij moeten geleidelijk aan wennen aan een nieuw voedingsrantsoen dus bouw het langzaamaan af. Wissel je van voer? Ga dan geleidelijk over op het andere voer. Zo voorkom je vervelende problemen in het maag-darm kanaal. Een acute halvering van krachtvoer kan zelfs leiden tot hyperlipemie, een aandoening waarbij vet in de bloedbaan terecht komt. Dit is een serieus probleem dat zelfs de dood tot gevolg kan hebben.
Over het algemeen helpt het al enorm om het paard meer te laten bewegen. Zet het overdag lekker buiten in de weide of paddock, ga wat meer rijden of ga wandelen wanneer het paard niet bereden kan worden. En neem er de tijd voor! Net als bij mensen gaat het niet over één nacht ijs.
Wist je dat het najaar het ideale moment is om te beginnen met een dieet? Het paard zal in deze periode meer energie nodig hebben om warm te blijven tijdens de koudere nachten, plus dat je meer controle hebt over de inname van voedingsstoffen wanneer je paard niet meer dagelijks op het gras staat.
De Body Condition Score kaart, aan de hand van deze kaart kun je goed zien of je paard te dik of te dun is. Bron: Bonpard.com
Hierboven staat nog een keer de body condition score kaart. Hiermee heb je een duidelijk overzicht over de conditie van je paard, en of het wellicht noodzakelijk is om actie te onderenemen.
Hopelijk hebben deze drie artikelen je meer informatie gegeven over een gezond gewicht voor je paarden, en wat je kan doen bij een te mager of te dik paard. Heb je nu nog vragen? Stel ze dan in de comments!