Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Alant.
Alant - Inula helenium
De belangrijkste eigenschappen voor inwendig gebruik van de Alant zijn:
Spijsverteringsstelsel
Luchtwegen
Geschiedenis van de plant
Een van de verhalen is dat deze plant uit de aarde ontsproot op de plaats waar de tranen van de schone Helena van Troje op de grond vielen. ‘Helenium’ is wel afkomstig van haar naam. Haar schaking door Paris was de oorzaak van de Trojaanse oorlog. De overlevering vertelt dat Helena een bos Griekse alant bij zich droeg toen ze door Paris werd geschaakt.
Zowel bij de Oude Grieken als bij de Romeinen was de alant een zeer belangrijke geneeskrachtige plant. Zo werden de effecten op onder andere de luchtwegen al door de ‘Vader van de geneeskunde’, de Griek ’Hippocrates genoemd. En in de Middeleeuwen zien we onder andere dat Hildegard von Bingen de plant aanraadde vanwege haar bijzondere effecten op de luchtwegen.
Maar niet alleen de werking op de luchtwegen is bekend, ook die op de spijsvertering. De wortel werd bijvoorbeeld gekauwd nadat men zwaar getafeld had. De bladeren werden als bittere loofgroente gegeten, de wortel werd verwerkt in aperitieven en sauzen. Al die bereidingen waren dus goed voor de spijsvertering. De oude Romeinen verwoordden het heel mooi: ‘Alant houdt het binnenste gezond’.
Eigenschappen
Inula helenium bevat etherische olie, bitterstoffen en inuline. De etherische olie vergemakkelijkt het ophoesten van slijm en ontspant de spieren in de bronchiën. De plant bezit antibiotische eigenschappen en oefent een kalmerend effect uit op het zenuwstelsel. Door vooral de bitterstoffen bevordert Inula helenium de afscheiding van spijsverteringssappen. In de herfst, als de plant op het hoogtepunt van haar bloei is, wordt van flinke sterke planten, op zijn vroegst in hun tweede levensjaar, de wortelstok en de wortels geoogst. Deze bezit dan een maximum aan werkzame bestanddelen. Direct na de oogst worden de wortels verwerkt.