Disclaimer: dit artikel bevat foto's van een dood paard na het inslapen. Hoewel dit vredig gegaan is en er geen bloed of iets dergelijks te zien is, kunnen deze foto's als schokkend worden ervaren
Eind maart kreeg ik het droevige nieuws dat een vriendin van mij haar paard moest laten inslapen. Zij vroeg mij om het proces vast te leggen en nog een laatste keer foto's te maken. Daar hoefde ik geen tweede keer over na te denken. Want hoe mooi is het, om door middel van foto's een blijvende herinnering te creëren en zo te helpen met het verwerken van het verdriet.
Daarop heb ik besloten om dit artikel te schrijven. Geïllustreerd door de Grote Vriendelijke Reus die Leo heet. Achttien jaar heeft hij mogen worden, waarvan hij er veertien doorbracht bij één eigenaresse. Een samenwerking, gebaseerd op vertrouwen, wat tot het laatste moment voelbaar was. Leo was een paard die ieders hart in een handomdraai gestolen had.
Het is een van de moeilijkste beslissingen die je moet maken. Je paard is dusdanig ziek of verzwakt dat hij niet meer pijnvrij kan leven. Wanneer je stopt met behandelen en kies voor euthanasie, is voor iedereen een ander punt. Elke situatie is uniek. Laat je hierdoor adviseren door je dierenarts en ga op je kennis van het paard af. Ons gevoel zegt vaak dat we nog geen afscheid kunnen nemen, maar het besluit neem je voor het paard. Ik kan nu natuurlijk heel makkelijk zeggen dat je het juiste besluit hebt genomen, maar houd er rekening mee dat de twijfel nooit helemaal weg zal gaan. Heb je niet te vroeg opgegeven? Was er niet toch nog een behandeling mogelijk? Daarom is het belangrijk dat je dit besluit niet alleen neemt, maar in overleg met je dierenarts of andere specialisten die je paard behandeld hebben. Denk dan aan een fysiotherapeut of een osteopaat.
Bedenk je ook dat euthanasie eigenlijk een heel mooi iets is. Als pijnvrij leven geen optie meer is, of een paardwaardig bestaan niet meer haalbaar is, is het des te mooier om afscheid te nemen.
Hoe zorg je er nou voor dat het afscheid ook echt een mooi afscheid wordt? Een goede voorbereiding helpt hierbij. Zelfs al staat je paard nog vrolijk in de weide en is er nog niets aan de hand, toch kan het goed zijn om alvast na te denken over een mogelijk afscheid. Je weet immers nooit hoe snel het kan gaan.
Wil je het afscheid gefotografeerd hebben? Neem alvast van te voren contact op met de fotograaf. Kies bij voorkeur iemand, die je al kent. Iemand die jouw paard al eerder op de foto heeft gezet, of bijvoorbeeld een goede vriend of kennis die foto's kan maken.
Bedenk ook wat je precies op de foto wil hebben. Wil je het hele proces, inclusief inslapen op de foto hebben? Wil je er nog andere paarden bij hebben die bijvoorbeeld bevriend zijn met jouw paard, of wil je een speciale setting? Wanneer je hierop voorbereid bent en je hebt je wensen al kenbaar, maakt dit het hele proces veel gemakkelijker.
Bloemen kunnen een hele mooie toevoeging zijn aan de foto's. Kies bloemen die jij mooi vindt, of die iets voor jou betekenen
Heeft je paard een maatje waar hij dag in, dag uit mee samen gestaan heeft? Laat deze ook afscheid nemen. Dit ziet er niet altijd even prettig uit, paarden kunnen gaan bijten of schoppen tegen het overleden paard. Dit is onderdeel van het proces, zo begrijpen de andere paarden ook dat hun maatje is overleden.
Een euthanasie is vaak erg indrukwekkend. Dit maakt ook dat er mensen zijn die komen kijken, waarvan jij liever hebt dat ze wegblijven. Onthoud dat dit jouw moment is met je paard, en die krijg je maar één keer. Stuur mensen dus weg, en geef van te voren aan wie er wel of niet bij mag zijn.
Vergeet als laatste niet om vooraf te bedenken of je sieraden wilt laten maken van het haar van je overleden paard. Tegenwoordig kun je bijna alles laten maken, zoals armbanden en ringen, maar ook neusriemen of frontriemen. Wil je dit allemaal niet? Ook dat is oké. Doe wat goed voelt voor jou.
Je hoeft ook niet direct een keuze te maken. Je kan bijvoorbeeld een stuk uit de staart knippen waar je pas een jaar later iets van laat maken.
Wat je ook doet, doe het voor jou en je paard en niet omdat anderen vinden dat iets zo moet.
Heb jij al eens een dier moeten laten gaan? Hoe ben jij met het afscheid omgegaan? Plaats er gerust een foto bij.