Vanaf 21 april 2021 is de Identificatie en Registratie (I&R) van paardachtigen in Nederland een stuk strenger geworden. Dit betekent dat alle paarden geregistreerd moeten worden en dat bekend moet zijn waar zij gehouden worden. Dit gebeurt in een database die door de overheid wordt beheerd.
I&R staat voor Identificatie en Registratie. Het registreren van paarden gebeurt via het chippen in combinatie met het aanvragen van een paspoort bij een paard. Dat verloopt via paspoort uitgevende instanties (ppi). Zij mogen dit namens RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database. Ook zorgen zij dat de gegevens in de Nederlandse centrale database komen. Vanaf 21 april 2021 moeten paarden ook geregistreerd staan op hun "verblijfslocatie".
Houders van paarden worden verantwoordelijk voor de registratie van de paarden. Omdat de Europese diergezondheidsverordening rechtstreeks werkzaam is in Nederland, bepaalt deze verordening wat de definitie van houder is. Deze definitie is anders dan we gewend zijn, omdat wij met paardenhouders vaak refereren naar de eigenaar van een stal. In de Europese bepaling wordt houder opgesplitst in twee natuurlijke – of rechtspersonen die verantwoordelijk zijn in de registratie, namelijk:
Exploitant van het paard: degene die verantwoordelijk is voor het paard;
Exploitant van de locatie: degene die verantwoordelijk is voor de locatie.
De exploitant van het paard is verantwoordelijk voor de registratie van het paard. De exploitant van de locatie dient de locatie te registreren en de aanwezige paarden op zijn locatie te registreren. Het kan zijn dat de exploitant van het paard en de exploitant van de locatie dezelfde persoon zijn.
In Jip en Janneke taal betekend dit dat de eigenaar van het paard verantwoordelijk is voor het plaatsen van een chip met corresponderend nummer en voor een juist paspoort.
De eigenaar van de stal / weide etc. waar je paard staat is verantwoordelijk om een UBN aan te vragen op zijn of haar locatie en de aanwezige paarden daarop te registreren.
Voorbeeld: Nadine is eigenaar van twee paarden. De paarden staan bij haar aan huis gestald. Nadine moet dus zorgen dat ze de chips, paspoorten en UBN in orde maakt / heeft.
Voorbeeld: Eline is eigenaar van een pensionstal. Eline is alleen verantwoordelijk dat zij een UBN heeft voor haar locatie en de paarden die bij haar staan hierop registreert. Eline is niet verantwoordelijk voor chipnummers en paspoorten, dit zijn haar klanten, de eigenaren van de paarden die bij haar gestald staan.
Een week geleden werd er bekend gemaakt dat de NVWA strenger gaat controleren op locaties. Heeft de locatie een UBN (uniek bedrijfsnummer) en staan alle aanwezige paardachtigen geregistreerd op deze locatie? Is dit voor elkaar, dan is er niks aan de hand. Heb je dit nog niet geregeld? Op dit moment is het nog gratis om een UBN aan te vragen.
UBN aanvragen:
Een UBN is een uniek nummer voor iedere locatie met runderen, varkens, schapen of geiten. Locaties waar paardachtigen normaal langer dan 30 dagen blijven moeten ook een UBN hebben. Op een locatie kunt u maar één UBN registreren. Wel is het mogelijk dat meerdere houders op dezelfde locatie een UBN registreren. Verder mag u als dierhouder ook meer UBN's hebben als het om verschillende locaties gaat. Zo hoeft een pensionstalhouder of manegehouder maar één UBN aan te vragen voor de locatie.
Paarden aanmelden:
Administratie bijhouden:
De administratie van de paarden op een locatie dient de exploitant van de locatie zelf bij te houden. Er zijn al verschillende apps op de markt. Zelf gebruik ik Anymal. Hier kan je veel bij houden: welke paarden er op locatie staan, chip nummers, maar ook afspraken met dierenarts, hoefsmid en tandarts zijn hierin bij te houden. Officieel hoef je pas te registreren wanneer een paard 30 dagen van de locatie af is. Maar omdat ik mijn vervanging niet wil laten zitten, mocht er controle komen tijdens mijn vakanties, heb ik bij ons op stal de regel ingevoerd dat wij in de Goolgle Calender allemaal melden wanneer wie met het paard op stap is en waar heen.
Hebben jullie al een UBN geregeld en of staan jullie paarden al geregistreerd?