Wanneer de temperatuur omhoog gaat en de zon feller schijnt, wordt de kans op hittestress ook een stuk groter. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. In dit artikel meer informatie over hoe je hittestress herkent, voorkomt en geneest.
Hittestress herkennen
Bij een temperatuur van boven de 25 graden is het eigenlijk al te warm voor een paard. Een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van het paard hoog oploopt.
Symptomen van hittestress zijn onder andere:
- Sloom, slap gedrag waarbij zelfs ataxie kan optreden
- Stijve gangen
- Verhoogde hartslag
- Hijgen
- Verminderde eet- en drinklust
- Spierbevangenheid
- Diarree
- Koliek
Om vast te stellen dat het paard last heeft van hittestress, kan de turgor bepaald worden. Hiervoor pak je een huidplooi vast in de hals. Als deze blijft staan, dan kan er sprake zijn van ernstige uitdroging. Daarnaast kun je ook de urine in de gaten houden. Wanneer deze een zeer donkere kleur heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts. Is de hartslag of ademfrequentie verhoogd? Zweet het paard overmatig, of juist niet meer? Ook dan is het verstandig om de dierenarts te bellen.
Hittestress genezen
Wanneer het paard oververhit is, is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk afkoelt. De meest effectieve manier is om herhaaldelijk emmers met (ijs)water over het paard te gieten. Een tijdje geleden ging er een fabel rond dat je een paard niet zomaar met koud water mag afspoelen, onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet juist is.
Hittestress voorkomen
Een gezond paard drinkt al snel 15 liter water per dag. Zorg er daarom voor dat er voldoende drinkwater beschikbaar is, dat ook van goede kwaliteit is. Een sloot is niet altijd gezond water om uit te drinken. Controleer op zeer warme dagen dan ook regelmatig of er nog voldoende water aanwezig is.
Zorg er voor dat er een schaduwplek is op de weide. Heb je geen schuilstal, of mag je van de gemeente geen schuilstal bouwen? Kijk dan of je tijdelijk een partytent neer kan zetten. Ook een parasol of schaduwdoeken kunnen een oplossing bieden.
Staat het paard op stal? Zorg er dan voor dat het verschil tussen binnen en buiten niet meer dan vijf graden is. Zorg er ook voor dat er zo veel mogelijk geventileerd wordt, door ventilatoren op te hangen en ramen en stalluiken tegen elkaar open te zetten.
Vermijdt ritten met de trailer op warme dagen. Een rit op de trailer is erg intensief voor een paard, houd hier dus rekening mee als je op pad moet met je paard. Is het ritje onvermijdbaar? Zorg dan voor voldoende water en neem pauzes tussendoor.
Arbeid en transport op warme dagen
Pas de tijden waarop je traint aan. Vermijdt de warmste uren van de dag en rijd je paard 's ochtends vroeg voordat het te warm is of 's avonds laat als het is afgekoeld. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen of het wel verstandig is om uitjes zoals wedstrijden of buitenritten door te laten gaan als het extreem warm is.
De NVWA heeft tevens eisen gesteld aan het transport van paarden, en deze richtlijnen zullen ook nog aangepast worden naarmate de wetgeving hieromtrent vordert. Momenteel gelden de huidige eisen als volgt:
Vanaf 27 graden is er een intensieve controle door de NVWA op veetransport
Vanaf 30 graden is er een verbod op transport langer dan 8 uur. Volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd.
Vanaf 35 graden is er een verbod op een transport van dieren. Volledig geconditioneerde wagen uitgezonderd.
Wat doe jij om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de warmste dagen? Deel je tips hieronder met de andere gebruikers!