Toen ik Tara kocht had ze rotstraal met een sluimerende straalkanker in haar hoeven. Deze kwam al snel naar de oppervlakte. Wat is straalkanker? En nu Tara "genezen" is van straalkanker, welke behandeling heeft geleid tot dit resultaat? Ik neem jullie mee in de nog wat onduidelijke wereld van straalkanker en in Tara's verhaal.
Straalkanker
Straalkanker is een vrij zeldzame aandoening die kan voorkomen in de straal, de steunsels, de hoefballen en, in ernstige gevallen, zelfs de zool en hoefwand kan aantasten. Straalkanker kan in één of meer hoeven tegelijk voorkomen. Vroeger dacht men dat straalkanker een soort kanker was (woekerende celgroei), maar dit idee is inmiddels achterhaald. Straalkanker is een anaerobe infectie (groeit zonder zuurstof) van het weefsel in de hoef dat hoorn produceert. Niemand weet precies welke bacteriën deze infectie veroorzaken, maar dierenartsen denken dat het een soortgelijke micro-organisme is dat voetrot veroorzaakt bij schapen. Dit micro-organisme zorgt ervoor dat het weefsel dat normaal gesproken gezond hoorn aanmaakt ‘hypertroof’ wordt. Dit betekent dat er meer, maar abnormaal hoornmateriaal (keratine) aangemaakt wordt. Onder de zieke plekken van de hoef is de lederhuid niet langer beschermd door gezond hoorn maar in plaats daarvan bedekt met een zachte en ongestructureerde laag die geen bescherming biedt. En dat is natuurlijk pijnlijk. Doordat de micro-organismen zich vermenigvuldigen kan de infectie zich verspreiden naar aangrenzend weefsel. De zieke plek van de hoef wordt dan steeds groter.
Een diagnose…
Het is voor elke paardeneigenaar belangrijk om straalkanker te kunnen herkennen. Alleen een dierenarts mag een diagnose stellen, maar degene die dagelijks voor het paard zorgt zal toch degene zijn die de dierenarts moeten bellen… Hoewel de meeste hoefspecialisten straalkanker zullen herkennen is het beter als je het zelf herkent bij het allereerste symptoom dat je waarneemt. Tegen de tijd dat je smid komt voor het hoefonderhoud kan de ziekte misschien wel acht weken de tijd gehad om voort te woekeren zonder dat er actie is ondernomen… Naast het herkennen van symptomen kan de dierenarts ook een biopsie doen om de diagnose te stellen. In het laboratorium kan een stukje weefsel op kweek worden gezet om vast te stellen of het inderdaad straalkanker is.
Symptomen herkennen
Straalkanker herken je aan wittig, lichtbruin of grijzig spul dat nat en sponzig aanvoelt, een beetje als quark. Het materiaal kan een soort bloemkoolachtige structuur hebben en het daaronder gelegen weefsel gaan bloeden als je het aanraakt of schoonmaakt. Straalkanker kan voorkomen in de zachtere soorten hoorn van de hoef en de meest vochtvasthoudende plaatsen zoals in de zijdelingse straalgroeven, de middengroeve van de straal, en de hoefballen. Soms verspreidt straalkanker zich zelfs naar onderdelen van de hoef waar normaal gesproken harder hoorn groeit zoals de zool en de steunsels en zelfs de hoefwand. Het paard zal, als de zieke plek groter wordt, kreupel gaan lopen. Bij een vergevorderde infectie kan de hoef warm aanvoelen, de koot kan dik worden en de kroonrand opgezwollen. Zie je iets vreemds in of rond de straal van je paard of bloedt de straal bij het uitkrabben, maak dan direct een afspraak met je dierenarts!
Oorzaken van straalkanker
Straalkanker komt niet heel veel voor. In diverse diergeneeskundig bronnen wordt een link gelegd tussen onhygiënische huisvesting van paarden en straalkanker, hoewel ook in schone stallen paarden deze aandoening hebben gekregen. Ook wordt er een link gelegd tussen hoge hielen en overgroeide steunsels en straalkanker. Als de achterkant van de hoef niet goed wordt gebruikt en de straal niet optimaal wordt belast zal dit gebied meer bevattelijk worden voor problemen. Diverse hoefspecialisten merken een relatie op tussen chronische rotstraal en het ontstaan van straalkanker. In onderzoek naar straalkanker zijn proeven gedaan waarvoor hoeven werden ingepakt met mest waarin zich de bacteriën bevonden waarvan vermoed werd dat zij de ziekteveroorzakers waren, maar zonder succes: De testpaarden in de proeven ontwikkelden geen straalkanker. In diverse artikelen wordt een link gelegd tussen de leefomstandigheden van het paard en de kans om straalkanker te krijgen. In het bijzonder paarden die weinig beweging kregen en op stal stonden leken meer risico te lopen dan paarden die buiten stonden en veel beweging kregen. Er zijn ook gevallen van straalkanker bekend waarbij de ziekte werd veroorzaakt door een auto immuun ziekte. (Artikel van www.paardenhoeven.info)
Tara's verhaal
In februari 2018 kocht ik Tara. Ik wist dat ze rotstraal had. Daarom heb ik meteen stalmatten aangeschaft zodat de urine van haar daar door zakte en de stal zo goed als droog was. 2018 was een heel droog jaar. Tara stond overdag op de weide en 's nachts op stal bij de pensionstal. Elke zes week liet ik haar bekappen door mijn hoefsmid en met behulp van Hypozin dachten we de rotstraal er wel onder te krijgen. In juli 2018 zijn we een paar dagen op trektocht geweest en niet lang na terugkomst bleek de straalkanker door te breken. Met een kuur prednison en Hypozin, Equitop Forte ter ondersteuning en de goede zorgen van de hoefsmid leek het weer helemaal goed te gaan. Tot er na zes week weer een uitbraak van straalkanker was. Inmiddels had ze het in vier hoeven. (Nooit alle vier tegelijk trouwens) wederom een volledige behandeling met Prednison en alle ondersteuning en weer verbeterde het, maar eraf waren we nog niet. Toch de Prednison weer verlengt. Zo zijn we lang doorgegaan. Steeds leek er verbetering in te komen maar niet genoeg. In mei 2019 afgesproken met de hoefsmid om nog één keer een kuur Prednison te proberen, sloeg deze niet aan dan toch maar het geïnfecteerde weefsel weg snijden... alleen dan zou ze minstens een half jaar stil staan... Dit zou echt een ellendige situatie zijn. Ik ben op internet gaan zoeken en heb een kennis gevraagd die ook een paard had met straalkanker. Hun paard was inmiddels volledig straalkanker vrij. Dit met dank aan een paardenkliniek in het Noorden van het land.
Acht juli hadden we weer een afspraak met de hoefsmid. Helaas was er geen verbetering zichtbaar. De hoefsmid gaf aan dat hij het ook niet meer wist, anders dan het weg te snijden. Ik heb hem verteld over de ervaring van mijn kennis en we besloten dat ik een afspraak zou maken met de paardenkliniek voor Tara.
19 juli 2019
Vandaag heb ik om half vijf een afspraak met hoefsmid en dierenarts van de paardenkliniek. We zijn rond drie uur weggereden bij stal. Maar goed ook, vlak voor half vijf kwamen we daar aan, terwijl de navigatie aangaf dat het met de auto een uur was. Gelukkig op tijd. Ik meld mij bij de balie waar alle gegevens worden genoteerd en mag doorrijden naar de afdeling hoefsmederij. Jeetje wat een complex zeg ! En helemaal op paarden gericht. De hoefsmid was nog even bezig met een andere klant. Ik heb Tara alvast afgeladen en na vijf minuten mochten we naar binnen. Hier moest ze in een vrij krappe box staan, wat ze natuurlijk niet wou. Oh oh, wat nu... Ik was natuurlijk ook stik zenuwachtig dus dat hielp ook niet mee. Gelukkig besloot Tara te gaan poepen en terwijl de hoefsmid dat op ruimde kon ik de rust even pakken en liep ze zo mee de box in. De dierenarts kwam er ook bij en samen bekeken ze haar hoeven. De straalkanker is dusdanig aanwezig dat ze een intensieve behandeling nodig achtten. Dit betekent dat ze de maximaal twee week in de kliniek moet verblijven... neeeee !!! Dit niet !!! Met tranen in mijn ogen gevraagd of het niet anders kon... dat kon wel maar dan moest ik elke drie a vier dagen op en neer, een rit van zo'n anderhalf uur heen en anderhalf uur terug voor ons. Ze moet ook verplicht op stal staan. Dus na even nadenken toch maar akkoord gegaan dat ze daar verblijft. Ze hebben een zelfontwikkelde tinctuur op een gaasje gedaan en deze in en op haar stralen gedrukt. Daarna de hoeven ingepakt. Door de tinctuur wordt het geïnfecteerde weefsel wit en pulken ze dit elke drie a vier dagen weg met een pincet waarna ze haar hoeven weer inpakken. Na de twee week in de kliniek krijg ik de tinctuur mee naar huis en kan ik het zelf doen. Gelukkig hebben ze wel bezoektijden en wordt ik elke dag op de hoogte gehouden. Ook afgesproken dat ze gelijk bellen als ze niet meer eet en drinkt . Ik mocht haar zelf op stal zetten. Gelukkig at ze direct wat hooi. Al jankend afscheid genomen. De trailer daar laten staan en naar huis...
20 juli 2019
Telefoon van de praktijk. Tara is de nacht goed doorgekomen en eet en drinkt goed. Afgesproken dat ik morgen bij haar kom.
21 juli 2019
Vanmorgen om kwart voor negen in de auto gestapt. Gauw langs de Jumbo om nog wat lekkere dingen te halen en daarna direct door naar de kliniek. Om tien uur was ik bij de kliniek. Toen Tara mij zag hinnikte ze. Pffff... janken ...heb haar als verwennerij een mix van appel, peer, wortel en komkommer gegeven. De komkommer vond ze geen succes. Ik heb haar lekker geborsteld en haar manen opnieuw gevlochten. Ze legde steeds haar hoofd op mijn schouder. Soms drukte ze mij helemaal tegen haar aan... Al wou ze erg graag naar buiten, ergens had ik het idee door haar gedrag dat ze het ook wel begreep allemaal. Nog een poos bij haar in haar stal gezeten en toen was het veel te snel tijd om weer te gaan. Wat moeilijk om haar weer achter te moeten laten. Gelukkig was er een hele lieve meneer aanwezig die de stallen mestte. Het komt goed, we doen dit zodat ze weer beter wordt. Morgen is de eerste verband wissel... ben benieuwd...dinsdag wil ik weer naar haar toe.
22 juli 2019
Even een Tara update: vanmorgen hebben ze voor de eerste keer verbandwissel gedaan. Bij haar achterhoef was al goed resultaat te zien. Deze droogt al mooi in. Deze moet waarschijnlijk nog één keer mee worden genomen in de wissel. Haar voorvoeten waren nog erg nat. Prognose is dat ze haar in elk geval tot volgende week maandag willen houden daar. De dierenarts vond haar vanochtend erg onrustig. Ze gaat vandaag meerdere keren naar haar toe, met wat aandacht was ze goed te kalmeren. Ze gaat dan even met haar stappen aan de hand. Dat was dus even rot om te horen. Maar wel fijn dat haar achterhoef al resultaat heeft. Woensdag is de volgende verbandwissel.
24 juli 2019
Gisteren een poos bij Tara geweest. We mochten even naar buiten wat heel erg fijn was. Stukje gelopen en haar even laten grazen. Vandaag weer verband wissel. De assistente zei dat het goed aanslaat. Achter is zo goed als klaar, deze is nog eenmalig meegenomen in de wissel. Voor droogt nu ook goed in. Rechts voor nog één nat plekje. Dus erg blij met de vooruitgang!
Tara met haar ingepakte voeten
25 juli 2019
Bezoekdag vandaag. Aangekomen bij de kliniek tref ik een kletsnatte Tara aan. Omdat het zo'n warme dag was vandaag hadden de assistentes haar even afgesponst met wat water. Echt fijn hoe ze haar verzorgen daar. Tara was erg knuffelig vandaag. Een poosje bij haar gezeten en toen mochten we nog even naar buiten. Daarna weer op stal en nog even bij haar gezeten. Helaas weer veel te snel tijd om afscheid te nemen.
27 juli 2019
Vandaag bericht gekregen dat Tara maandag naar huis mag! Super fijn ! Natuurlijk ben ik even bij haar op bezoek geweest om dit goede nieuws met haar te vieren. Weer lekker naar buiten geweest met haar en haar verteld dat het nu niet lang meer duurt.
29 juli 2019
She's back ! Vanmiddag mocht ik Tara weer halen. Alle drie de hoeven zijn uit het verband. De komende twee a drie week moet ik haar hoeven twee keer per dag behandelen met een onderhouds-tinctuur. Wanneer haar stralen weer wat harder zijn mag ik weer rijden. Ook mag ze bij droog weer weer naar buiten.
31 juli 2019
Veel regen vandaag waardoor Tara om half twee uur op stal is gekomen. De staleigenaar voert haar gelukkig hooi bij. Ik heb hoefschoenen besteld voor haar zodat we de training weer wat kunnen oppakken. Ben heel benieuwd
3 augustus 2019
De hoefschoenen zijn er en we hebben ze vandaag uitgeprobeerd . Lekker een rondje gereden. Ging super zo, ze gaf geen pijn aan, dus een goede oplossing.
15 augustus 2019
Onze eigen hoefsmid is geweest en haar stralen zijn zo goed als genezen. Alleen in de beide voorhoeven zitten in de buitenste groeven nog twee kleine plekjes. Dus eigenlijk super goed nieuws! Hij heeft ze iets dieper gesneden zodat ik er goed bij kan met de tinctuur.
20 augustus 2019
Vandaag weer naar de kliniek voor de controle afspraak van Tara's hoeven. Tara is straalkanker vrij!!! Oh zo blij ! Wat fijn ! Eindelijk! Had ik dit maar eerder geweten. Garantie dat het weg blijft hebben we niet, maar we weten nu wat DE behandeling is.
1 juli 2022
Inmiddels zijn we drie jaar verder en Tara is nog steeds straalkanker vrij. Ook de rotstraal is weggebleven. Haar hoeven zijn heel mooi en hard. Toch ben ik altijd nog wat zenuwachtig als onze hoefsmid weer komt, ik moet er niet aan denken dat het weer terug komt.
Graag wil ik nog een persoonlijke noot meegeven: laat je goed informeren betreft de behandeling van hoef- of straalkanker. Er zijn naar mijn mening te veel middeltjes in omloop die "moeten" helpen en te veel "experts" die maar al te graag willen snijden. Zoals jullie in mijn verhaal hebben kunnen lezen is snijden niet nodig geweest. Doe goed onderzoek naar de verschillende behandelingen en kies dan welke behandeling voor jou goed voelt.
Heb je vragen over straalkanker, behandeling of iets wat hiermee te maken heeft? Stel je vraag dan hieronder in een reactie