De camargue is een eeuwenoud ras dat in halfwilde kuddes leeft in het drasland van de Rhônedelta in Zuid-Frankrijk. Deze maand meer informatie over deze stevige schimmelpaardjes.
Geschiedenis
Hoewel het ras al door de Kelten en Romeinen zeer gewaardeerd werden, werd het ras pas in 1968 erkend. In 1976 stelde de Franse overheid een aantal regels op om de raszuiverheid te behouden en het officiële stamboek werd in 1978 opgericht.
Enkele wetenschappers geloven dat het ras afstamt van de het oude Solutré-paard waar op gejaagd werd tijdens het laat-Paleolithisch tijdperk. Opgravingen hebben archeologisch bewijs hiervan gevonden in de huidige Burgundy-regio van Frankrijk.
Foto door lo.tangelini from Soliera / Modena, Italia - Los amigos, via Wikipedia.
Exterieur & Uiterlijk
Camargue paarden zijn altijd schimmels. Ze worden zwart, vos of donkerbruin gekleurd geboren en worden uiteindelijk lichtgrijs tot wit wanneer ze ouder worden. Het zijn kleine paarden met een stokmaat tussen de 130 en de 150 centimer. Ondanks hun kleine formaat, zijn het sterke paarden die gemakkelijk een volwassen persoon kunnen dragen. Ze hebben een korte nek, diepe borst, compact lichaam, sterke benen en volle manen. Kenmerkend zijn de kleine oren in verhouding tot het hoofd.
Foto door TwoWings, via Wikipedia
Karakter & Gebruik
De camargue is wendbaar en heeft een goed uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft het ras een kalm karakter waardoor het geschikt is voor het werken met koeien, dressuur en lange afstand rijden. Door veehoeders in de Camargue worden ze gebruikt, dit zijn de gardians. Dit zijn veedrijvers die een lange stok met een drietand gebruiken om de kudde bijeen te houden. Deze kudde bestaat veelal uit zwarte runderen. De gardians rijden ook op speciale zadels. In Saintes-Maries-de-la-Mer is elk jaar een paardenfeest met demonstraties te zien.
Gardians in Calvisson. Foto door Clem Rutter, Rochester, Kent, via Wikipedia
Welk ras wil jij volgende maand graag uitgelicht zien? Laat het ons weten in een reactie!