Er zijn tegenwoordig legio voersystemen op de markt. Om het voor jullie wat overzichtelijk te maken, hebben we hier een aantal op een rijtje gezet:
Automatische voersystemen
De naam zegt het al een beetje: bij de automatische voersystemen krijgen paarden om de zoveel tijd een portie hooi of krachtvoer. De voedertijden zijn vaak vrij instelbaar. Het voer valt op deze ingestelde tijdstippen in een voerbak of op de grond. Er wordt vaak voor deze optie gekozen voor paarden die veelal op stal staan om zo hun natuurlijke voedingsbehoefte na te bootsen; Paarden eten namelijk in de natuur ook kleine hoeveelheden verdeeld over de dag. Maar ook op Paddock Paradises wordt er voor gekozen om hooinetten aan te vullen.
Een aantal automatische voersystemen zijn:
Voerbakken
Had je tot een paar jaar geleden nog een standaard gegalvaniseerde ijzeren bak in de stal hangen, tegenwoordig zijn er vele soorten en maten voerbakken. De trend verspreid zich zo op dit moment dat verschillende voerfabrikanten eigen voerbakken zijn gaan ontwerpen.
Een greep uit het assortiment voerbakken:
Hooi systemen
Van vroeger uit ben ik gewend dat wij het hooi altijd op de grond gooiden. Dit was beter voor de natuurlijke houding van het paard, maar wat ik altijd onthouden heb is dat deze manier ook veel verspilling van het hooi opleverde. Ook hierin hebben de fabrikanten niet stilgestaan, waardoor er veel producten op de markt zijn om het hooi in te doen. Ook zelf kan je hier erg creatief mee zijn. Denk maar eens aan een palletbox met of zonder een aanhangernet om het hooi in te doen. Ook zijn er zogenaamde slowfeeders op de markt voor paarden die anders te snel eten.
Een greep uit het assortiment hooi systemen:
Andere systemen
En dan hebben we ook nog een categorie andere voersystemen. Hoe breng je water naar de weide of paddock wanneer je daar geen waterpunt hebt? Of als je paard snel last heeft van zijn of haar luchtwegen? Ook hier zijn handige dingen voor uitgevonden.
Een greep uit het assortiment gadgets: