Vezels zijn essentieel voor de spijsvertering van een paard. Het paard haalt deze vezels uit het ruwvoer. Naast het gebruikelijke hooi, voordroog en gras, kun je een paard ook takken geven. Sterker nog, het rantsoen van wilde paarden bestaat voor een gedeelte uit takken met schors en blad.
In het wild eten paarden de hele dag door kleine beetjes. Ze eten verschillende soorten gras, maar ook kruiden, vruchten, mos, bladeren, takken en schors. Takken en schors zitten bomvol vezels, ze hebben veel structuur en bevatten ook nog eens veel nuttige stoffen. Door de grove structuur moeten ze er goed op kauwen, wat weer zorgt voor meer speekselaanmaak. Dit is weer goed voor het maag-darmstelsel. Het verbetert de darmflora en verhoogt darmbewegingen en de afscheiding van spijsverteringssappen. Een verbeterde darmflora vormt weer een barrière tegen ziekteverwekkende micro-organismen.
Je kunt de takken knippen en los geven als je geen bomen of struiken op je eigen grond hebt
Naast dat het nuttig is voor de spijsvertering, zorgt de houtige structuur er ook voor dat er lang aan geknabbeld en geknaagd wordt. Het is daarom een gezonde bezigheidstherapie dat je paard lekker bezig houdt. Je kunt naast takken zelfs hele boomstammen in je wei leggen, zodat ze het schors er af kunnen halen.
Takken kunnen zowel in de zomer als in de winter gevoerd worden. In de zomer bevatten takken uiteraard blad en in de winter alleen houtstructuur. Je kunt niet zomaar iedere tak veilig geven. Er zijn best veel soorten giftig, een handige lijst vind je hier: Paddockparadijs: Giftige planten.
De boswilg groeit uit tot een mooie en eetbare struik voor paarden. Ideaal langs je track, paddock of wei!
Maar wat is dan wel veilig om te geven?
- Alle soorten wilgen (Salix ….)
- Berk, te herkennen aan de witte bast
- Hazelaar
- Zwarte els, te herkennen aan die kleine houtige 'appeltjes'
- Linde
- Meidoorn
- Braam
- Haagbeuk
- Moerbei
- Fruitbomen
- Diverse rozenstruiken (Rosa …), de rozenbottels hiervan zijn ook heel gezond om te geven.
- Framboos
- Vlier
- Klimroos
- Druif
Wil je weten welke plant je voor je hebt? Gebruik dan een identificatieapp zoals PlantNet en google daarna of de plant giftig is. Twijfel je? Voer het dan niet en zoek het eerst goed uit.
Deze berkenboom is ook nog eens goed voor een gezonde workout passive physio
Uiteraard geldt: voer met mate. Zo'n 2x in de week een handvol takken is voldoende voor de behoefte. Heb je de mogelijkheid om op je terrein bomen of struiken aan te planten? Dan kunnen de paarden zelf bepalen hoeveel en wat ze eten. Een mooie paardenhaag of een aantal bomen voor schaduwrijke plekken misstaan niet in of langs een weiland. Bedenk wel dat jonge aanplant kwetsbaar is en je dit de eerste tijd af moet zetten met draad of hek, zodat de planten wel de kans krijgen om te groeien.
Een haag van haagbeuk langs de track