Eindelijk konden we na drie jaar weer afreizen naar Vijfhuizen voor het grootste paardenevenement van Nederland; Horse Event. Dit jaar voor het eerst opgesplitst in twee weekenden: Youth & Pro. Een week eerder vond de Youth versie plaats, met clinics en shows afgestemd op het jongere publiek. Dit weekend was bestemd voor de oudere bezoeker. Vol met leerzame clinics en shows, maar ook veel innovatieve stands.
Ik was er al vroeg bij, maar nét toen ik uit de auto stapte begon het ineens flink te hozen. Een schril contrast met een week geleden, waar het nog ontzettend warm was. Toen ik de hal binnenliep voelde het helemaal niet alsof het drie jaar geleden was dat ik hier voor het laatst was. Het eerste wat mij opviel was dat het al een stuk ruimer was opgezet dan voorheen. Ik had eventjes de tijd voor de eerste clinic die op het programma stond, dus had ik even de tijd om langs wat stands te lopen. Een van die stands is Oog voor het Paard.
Oog voor het Paard is gespecialiseerd in het helpen van angstige paarden. Anita Janssen staat op Horse Event om bezoekers om te toveren tot ware detectives wanneer het gaat om tekenen van angst en ongemak bij het paard te herkennen. Wanneer weet je nu of je moet doorzetten, of dat je moet stoppen? Daar helpt Anita je graag bij verder.
De eerste clinic die ik bezoek is van het CDN, het Cheval Dressage Nederland. Zij zetten zich in om te experimenteren met het kruisen van KWPN'ers met Iberische rassen. Het KWPN hoopt door te kruisen tussen deze twee typen, paarden te fokken die makkelijker verzamelen en piafferen.
Amazone Hester hoopt dat haar veulen het karakter van de Iberische ouder krijgt en een mooie schakel is tussen de twee types. Het langgelijnde van het KWPN en het korte van het Iberische paard. De nakomelingen leveren register A en register B veulens op. Een nakomeling met een KWPN vader en Iberische moeder is een register A veulen, wanneer de vader Iberisch is, en de moeder KWPN dan wordt dit een register B veulen.
In de hal staat ook Paardencrematorium Het Hoeksche Hof. Zij verzorgen een waardig afscheid van je paard. Met een speciale aanhangwagen kunnen ze de paarden ophalen. Ook is het mogelijk om je paard ter plaatse in te slapen, daar is een speciale box voor. Achteraf is er een mogelijkheid om een gepersonaliseerde urn te laten maken waar het as in bewaard kan worden.
Dr. Machteld van Dierendonck is klinisch etholoog. Ze is gespecialiseerd in gedrag van paardachtigen en werkt voor de Nederlandstalige faculteiten diergeneeskunde (m.u.v. Zuid Afrika). Ze geeft een lezing over de gevolgen van de opgroei van jonge paarden op het volwassen paard. Van Dierendonck heeft een mooi motto:
Denk niet voor een paard, maar als een paard.
- Dr. Machteld van Dierendonck
We krijgen een hele interessante lezing over de start van een veulen, hoe belangrijk de eerste fase van inprenting is en hoe weinig wij daar nog gebruik van maken. Je kan ze in deze periode ontzettend veel aanleren, zoals spelen met een bal of leren dat een zeil niet eng is. Maar ook voetjes geven is in die eerste paar weken tot maanden goed aan te leren. Wel is het belangrijk dat je het góed aanleert. Alles wat ze leren in de inprentingperiode blijft hangen, ook de verkeerde dingen. Machteld verteld een mooi verhaal over de verschillen tussen hoe spenen in het wild gaat, en hoe dat op stal vaak gebeurt.
In het wild worden paarden pas op 9 maanden gespeend en blijven in een gemengde groep. Wij zijn gewend om ze soms al op 4 maanden te spenen en ze dan in een groep te gooien waarbij de leeftijd en geslacht gelijk is. Op die manier krijg je een kleuterklas zonder juf. Hierover zal ik later nog eens een uitgebreide blog schrijven, want dit onderwerp was ontzettend interessant om te volgen.
Dan is het tijd om naar de instructiepiste te vertrekken voor een clinic van Featherlight Horsemanship.
Kim heeft haar haflinger Soraya mee die moeite heeft met galopperen. Voordat de clinic begint, is het duidelijk dat Soraya zich goed op haar gemak voelt. Ze gaat eerst even lekker liggen rollen!
Yvette verteld over haar werk bij Featherlight. Wat ze vaak terugziet, is dat paarden veel gevoeliger zijn dan wij mensen. Hierdoor gaan paarden minder op hun eigen gevoel letten. Wij moeten hun kleine signalen gaan oppikken en daarop reageren.
Kim vertelt dat zij Soraya al heeft vanaf dat de haflinger een half jaar oud is. Inmiddels is de merrie 6 jaar en lopen ze in het rijden tegen het probleem aan dat Soraya begint te bokken zodra er gegaloppeerd moet worden. Yvette geeft Kim wat handige tips en begeleidt haar in wat grondwerkoefeningen. Wanneer Yvette Soraya uiteindelijk overneemt, doet ze eerst een touwhalster om. Een touwhalster werkt fijner in het grondwerk, omdat de release groter is dan bij een normaal halster.
Terwijl Soraya wordt opgezadeld, vraagt de omroeper het een en ander over de methodes. De paarden leren door Yvette weer de kleine dingen aan te geven. Daarnaast leert ze de eigenaren de kleine signalen op te pikken.
Wij hebben ze geleerd dat paarden niet mogen communiceren als ze het moeilijk vinden
- Yvette van Featherlight Horsemanship
Rustig gaat ze met Soraya aan de slag. Ze vertelt ons dat het belangrijk is om positief te blijven, ook vanuit binnen, zodat het paard weet dat hij er mag zijn. Als het paard niet doet wat je vraagt moet je oppassen dat je niet gefrustreerd raakt. Het hoeft niet 100% perfect te gaan, als je het paard maar een positief gevoel geeft van binnen. Dit is ook iets wat duidelijk naar boven komt in haar werk met Soraya. Yvette strooit met complimenten en is erg lovend over de merrie. "Good girl" en "you're fine" worden rijkelijk uitgedeeld en meer dan eens prijst Yvette de merrie om haar karakter.
Yvette geeft ons mee dat we ons er bewust van moeten zijn dat elk klein dingetje een betekenis heeft. In haar sessies geeft zij de paarden hun stem terug en vergroot daarmee het vertrouwen dat het paard heeft in de ruiter. En Soraya? Die galoppeerde uiteindelijk braaf door de baan!
Ik ga door naar de Recreatiepiste om een clinic van Monya Spijkhoven bij te wonen. Zij geeft in de instructiepiste een clinic over Paardrijden zonder angst, onzekerheid en spanning.
Aafke komt de ring in. Na twee flinke vallen waarbij zij haar rug gebroken heeft, heeft zij angst ontwikkeld. Monique is een ruitercoach en begeleidt Aafke in de ring terwijl Monya ons het een en ander verteld over angst en de invloed die het heeft op je lichaam.
Bij angst verlaat je je lijf en kom je in je hoofd terecht. Je vergeet te rijden. Monique doorbreekt dit bij Aafke door vragen te stellen hoe zij dit op kan lossen en hoe zij dit eerder opgelost heeft.
Je moet je lichaam weer inschakelen. Het eerste is je ademhaling. Door iedere keer aan body-awareness te doen, en je lichaam te activeren zorg je dat je uit je hoofd komt.
Monya geeft als tip om pionnen neer te zetten. En dan niet als slalom, maar kriskras door de bak. Zodra je spanning opbouwt, kun je dan een oefening rond een pion doen zodat je afgeleid bent. Je maakt een plan hoe je om de pion rijdt en of je ergens stil gaat staan bijvoorbeeld. Een andere tip, is rijden met elastieken. Hierdoor blijf je bewust van je lijf omdat de elastieken erom zitten. Aafke demonstreert voor ons hoe deze elastieken dan gedragen worden.
Voor Aafke is de clinic een enorme overwinning en kan er zelfs achteraf een applausje van het publiek vanaf.
Brooke Hospital for Animals is ook al jaren vaste standhouder op Horse Event. Met hun belangrijke werk zorgen zij ervoor dat paarden en ezels in ontwikkelingslanden geholpen worden, wanneer de eigenaar dat niet kan. In deze landen zijn veel mensen afhankelijk van hun lastdier, maar zij hebben niet altijd de middelen om het dier de juiste medische zorg te bieden. Brooke helpt hierbij, en zorgt ervoor dat de dieren goed opknappen voor het belangrijke werk dat zij moeten doen.
In de sportpiste is het tijd voor Rixt van der Horst. Rixt is een Paralympische amazone die al meerdere titels op haar naam heeft staan, waaronder twee Europese en twee wereldtitels. Daarnaast heeft ze maar liefst vijf Paralympische medailles gewonnen.
Ze heeft Eefje en Avanti meegenomen. Eefje rijdt Avanti los voor Rixt. Bij de paradressuur is het heel gewoon dat iemand anders het paard losrijdt. In de proeven van Rixt zit geen galop, maar dit wordt natuurlijk wel getraind. Avanti loopt lichte tour en vindt het erg leuk om wissels te springen.
Op basis van de beperking die je hebt, wordt je ingedeeld in een grade. Er zijn 5 grades, waarbij Rixt in grade 3 is ingedeeld. In deze proef zit geen galop maar alleen stap en draf. Daarnaast mag de ruiter zelf kiezen of ze doorzitten of lichtrijden. Dat mag zelfs tijdens de proef nog wisselen. Het lichtrijden hoeft niet op het juiste been te zijn. Het gaat in de proef meer om hoe het paard voorgesteld wordt, dan hoe de ruiter rijdt.
Het is heel belangrijk dat Rixt een paard heeft waar ze voor 100% op kan vertrouwen. Ook de stap is heel belangrijk. Hier worden ze streng op beoordeeld.
In de beugels van Rixt zit een magneetje. Ze kan niet veel druk op haar beugels zetten, maar door de magneet blijven haar voeten toch zitten. Ook heeft ze een bokriempje voor het geval dat.
Omdat Rixt weinig kracht in haar benen heeft, leert ze de paarden aan om op stemhulp te reageren.
De laatste clinic die ik bijwoon is die van Jarko Dun. Hij vertelt ons een belangrijk verhaal over hoe je een gevoelige paardenrug kan herkennen. De clinic begint met een algemene anatomieles van de wervelkolom.
Een gevoelige rug is te herkennen aan palpatie, ofwel het voelen van de rug. Het is de kunst om goed te palperen want als je dit te scherp doet, zal het paard altijd reageren.
In de hal staat ook nog een stand voor Equigame. Dit is een leuk bordspel voor jong en oud waarmee je door een beetje geluk en veel kennis van paarden je eigen stal bij elkaar moet spelen.
En daarmee is voor mij Horse Event 2022 alweer voorbij. Het was weer een fantastisch evenement om bij te mogen wonen en ik heb het enorm naar mijn zin gehad. Ik heb nog een mooi boek van Monty Roberts mee naar huis genomen en twee schoteltjes gekocht om Brooke te steunen.
Ben jij dit jaar ook op Horse Event geweest? Laat in de comments weten wat jij het leukste vond!