Zondag 18 september Horse Event Pro editie!
Helaas alweer de laatste dag van Horse Event 2022. Wat blijft het een mooi event! Letterlijk dit jaar voor jong en oud. De laatste twee dagen zat het weer niet helemaal mee, maar wat een respect voor alle ruiters en amazones hoe ze ondanks de regen toch ons bleven vermaken en inspireren!
Clinic 1: Team challenge: kür op muziek
We beginnen in de sportpiste met de kür op muziek teamchallenge. Ze strijden voor de publieksprijs.
Als eerste team de Varriosas met de muziek van de Lion King. Erg mooie kür. Leuke pony's om naar te kijken. Tuig met setjes paste heel goed bij het thema. Ze kregen aan het einde een mooi applaus.
Tweede team: Jackson 5 met uiteraard het thema Michael Jackson. Wauw erg mooie kür! Hele ingewikkelde oefeningen, erg mooi op elkaar afgestemd. Ze kregen een daverend applaus!
Köveler was als derde aan de beurt. Wat een mooie proef! Ook erg op elkaar ingesteld. Veel moeilijke dressuuroefeningen, appuyeren, wijken etc. En dat allemaal in een keiharde regenbui.
Wie had er gewonnen? Elk team kreeg een groot applaus, maar de winnaars waren overduidelijk de Jackson 5! Gefeliciteerd!
Clinic 2: Bart Bax | Van B naar ZZ-Licht
Bart Bax is instructeur voor de instructeursopleiding paardensport van Aeres Barneveld. Ook reist hij het hele land af om dressuurclinics te geven en is hij Aspirant jurylid bij het KWPN.
Korte uitleg gehad waar leerlingen op gescout worden. Hij had drie leerlingen mee van het vierde jaar. Zij rijden van B tot ZZ licht. Er wordt dan trainingstechnisch gekeken hoe ze rijden. Voorwaarts neerwaarts vind hij belangrijk. Het paard moet goed in balans kunnen lopen. Bart gaf uitleg hoe waar hij op let: hoe is een paard gebouwd en hoe rijd je zo'n paard goed in de basisgangen. Hij liet zijn leerlingen oefeningen rijden per niveau opbouwend. Veel uitleg hierbij gehad hoe je oefeningen van B tot Z moet rijden, wijken, appuyeren, changementen etc. Interessante clinic!
Clinic 3: Marco Boavista | How working equitation can improve your dressage skills
Marco Boavista gaf een dressuurclinic met zijn jonge paard, een 6 jaar oude hengst. Je ziet hoe bepaalde oefeningen op verschillende opleidingsniveaus uitgevoerd kunnen worden.
Drie obstakels werden er neergezet waarbij hij liet zien hoe hij dressuurmatig deze oefeningen kon rijden. Erg gaaf om te zien hoeveel souplesse dit paard had en kreeg door de oefeningen. Er waren paaltjes neergezet waar hij en zijn paard omheen moesten slalommen. Daarnaast ook twee tonnen om 8en te draaien en twee balkjes op de grond om het paard te leren oefenen met stilstaan en recht achterwaarts te lopen. Mooie en leerzame clinic!
Clinic 4: Lammert Haanstra | Longeren? Mijn paard gaat steeds te hard of wil niet lopen aan de longe!
Stemgebruik is erg belangrijk. Daar begon hij bijna zijn verhaal al mee.
Lammert had iemand mee genomen die hij 5 min voor de clinic voor het eerst had ontmoet. Ze mocht eerst haar paard paard longeren zoals ze altijd deed. Zonder hulpteugels, gewoon los. Lammert gaf haar een compliment dat ze hem nog niet in de weg had gezeten. Wel wilde hij meer verbinding zien. Hij wilt een constante lichte verbinding. Hij gaf een longeerlijn aan een meisje in het publiek. Daarbij liet hij haar voelen wat hij bedoelde met verbinding door aan de lijn trekken. Ze voelde door alleen wat schouder aanspanning van Lammert al verschil. Correct staan is hierbij dus echt van belang, omdat het paard de kleinste beweging al voelt. Een kleine beweging en de verbinding en houding van het paard kan veranderen. Constante lichte verbinding door correct te staan is dus erg essentieel in het goed longeren van een paard. Zelfs als je naar je paard loopt is verbinding houden belangrijk!
Altijd eerst kennis maken en correct samen wegstappen. Contact krijgen met het paard vindt Lammert belangrijk voor een juiste samenwerking. Verbinding hebben met het paard is in dat opzicht dus ook belangrijk voor de houding hoe het paard loopt. Weer een erg leerzame clinic. En ook leuk om te zien hoe enthousiast Lammert Haanstra is met zijn uitleg. Dat is ook wel te zien op deze foto.
Clinic 5 Marco Boavista | Working Equitation: speed en trail
Marco Boavista had de eer om twee keer een clinic te rijden. Of naja, wij hadden de eer eigenlijk om voor een tweede keer naar zijn clinic's te mógen kijken! En dat was zeker niet verkeerd. Samen met Hester Bischot gaf hij uitleg wat working equitation inhield. Er zijn vier soorten onderdelen in de Working Equitation. Dressage, stijl trail, speedtrail en het veedrijven. In deze clinic vertelde en liet hij de meeste obstakels zien die er bij een stijl en speed trail gereden worden. Van slalommen tot aan een poort open maken, een bruggetje over, zijwaarts over een balk en met de garrocha rijden. Hierna ging het los! Met een gave speedtrail sloot hij zijn clinic af. Beide paarden gingen als een raket door de bak. Erg tof om te zien. Mooie discipline om je eens in te verdiepen.
Clinic 6: Tristan Tucker | Hoe leert een paard?
Op humoristische wijze werd er veel uitgelegd over rust en ontspanning. Het was een genot om naar te kijken hoe Tristan met behulp van humor bepaalde situaties, die voor iedereen herkenbaar is, vergroot uitbeeldde. Erg tof om te zien hoe hij het grondwerk verbindt met rijden.
Clinic 7: Jack Ansems | Tips voor een snelle barrage rijden
Erg interessante clinic om te ervaren hoe een ervaren springruiter een barrage rijdt. Jack is niet alleen een hele goede springruiter, maar ook trainer en coach op het hoogste niveau bij de KNHS.
Pas je plan aan aan je paard, dat was voor hem het belangrijkste. Niet kijken naar andere mensen hoe zij rijden, maar echt de focus op jezelf en jouw paard leggen. Hoe rijd hij een goede barrage? Barrage bedenkt hij pas na het rijden van een foutloos parcours. Kort wendingen zijn voor hem fijner. Van te voren weten welke kant je op moet zodat je in de goede galop landt. Dit bespaart tijd tijdens het rijden van de barrage. De hindernissen gingen steeds wat hoger en hoger. En alsnog zag het springen op snelheid er nog ontspannen uit. Erg tof om te zien hoe ze toch die rust bewaarde in die korte wendingen.
Clinic 8: Dinja van Liere | Trainen naar een perfecte piaffe en passage
In 2021 brak Dinja van Lieren door op het internationale niveau van de dressuur. Dit jaar behaalde ze zelfs de bronzen plak op de wereld kampioenschappen in Herning! Ze had deze dag haar jonge paard Vita mee. Dit had ze juist expres gedaan zodat we zien hoe ze de piaffe en passage traint. Dat zie je natuurlijk bij een wat onervaren paard beter. Eerst begon ze rustig met wat galop werk. Passage en piaffe zijn natuurlijk beide zware oefeningen, dus een half uur alleen deze oefeningen uitvoeren is voor een paard niet te doen. Ze heeft daarom ook veel galopwerk zoals wissels laten zien. Wat erg naar voren kwam is dat een fanatiek paard moet leren wachten op de hulpen. Niet meteen wissels springen, maar bijvoorbeeld wachten tot het einde van de lijn. Wachten en recht houden. Erg essentieel om met een paard verder te komen.
Waar begint ze mee: basistempo en dan schakelen. Reageert het paard op je been? Reageert het paard op een ophouding? Als ze de teugels wat losser laat moet hij hetzelfde tempo blijven lopen. Erg interessante clinic om te zien!
Van de organisatie kreeg ze ook nog een mooi boeket voor haar bronzen overwinning van een paar weken geleden! Zeer terecht.
Clinic 9: Vaulting & Show Team de Heerevelden | Gymnastische hoogstandjes op wereldniveau
Vaulting & Show Team de Heerevelden kwam hierna weer hun prachtige show geven. Wat past de muziek toch fantastisch bij de rust en elegantie die ze uitstralen. Erg mooie show hadden ze weer gegeven! Ondanks de regen bleven ze gefocust en lieten ze zich niet uit het veld slaan. Zeker te zien dat ze internationaal op het hoogste niveau voltigeren.
Clinic 10: Britt Dekker, Hennie Roffel en Tineke Bartels | Hengstenbal met George en Johnny TKJ
Zij mochten de dag afsluiten. Met de échte Britt humor reden beide hengsten met veel show door de baan. Haar nieuwe hengst Johnny TKJ werd vandaag voor het eerst voorgesteld. Britt vond het super spannend, maar Hennie Roffel had Johnny fantastisch aan het rijden. Erg gaaf om beide amazones met de hengsten zo te zien en in de keiharde regen nog zo'n show weten neer te zetten. Het contrast tussen beide paarden gaf wel een héél magisch gevoel. Mooie afsluiting van de dag!
We hebben weer erg genoten van Horse Event! Zeker veel standjes bezocht en informatie gekregen. In vergelijking met de Youth dagen was het goed te doen qua drukte rond de stands. Veel ruimte om rond te lopen en vragen te stellen. Ook de Pro dagen waren dus weer goed georganiseerd. Ondanks de regen was en bleef iedereen enthousiast en met veel passie de clinics geven. Erg leuke en leerzame dagen beleefd op Horse Event 2022! Op naar volgend jaar ^^