Meten is weten. Om te weten wat je je paard aan ruwvoer voert en wat je eventueel bij moet voeren, is het aan te raden om een analyse te laten doen. Dit kan via diverse voermerken, zoals Pavo, Vitalbix en Havens. Uit onderzoek blijkt dat het hooi van 2022 een laag eiwitgehalte bevat en een hoog suiker gehalte. Wat vraagt dit van je krachtvoer?
Pavo heeft samen met Eurofins Agro in 2021 en 2022 ruim 5500 ruwvoeranalyses uitgevoerd. Deze analyses laten een duidelijk verschil zien in eiwit- en suikergehalte. Dit jaar is het eiwitgehalte namelijk historisch laag en het suiker hoog. De eiwitgehaltes van de onderzochte ruwvoermonsters laten grote verschillen zien: van zeer lage tot ook enkele zeer hoge waardes. Maar waar vorig jaar nog 49% van de monsters een lage tot zeer lage eiwitwaarde had, is dat dit jaar maar liefst 66%. Ook het suikergehalte in de ruwvoermonsters laat een verontrustende ontwikkeling zien. In 2021 had 33% van de ruwvoermonsters een hoog tot zeer hoog suikergehalte. In 2022 is dit gestegen naar maar liefst 44%. In 2022 heeft 57% van alle onderzochte ruwvoermonsters een laag tot zeer laag energiegehalte. Vorig jaar was dit nog 51%. (Bron: Pavo)
Quickscan van hooi uit 2021
Quickscan van uitgebloeid hooi van juni 2022, maaitijd 11.00u
Paarden moeten minimaal 1,25 – 1,5% en kunnen maximaal 2,5% van hun lichaamsgewicht binnenkrijgen aan droge stof uit ruwvoer. Met deze hoeveelheid krijgen ze voldoende vezels binnen voor een gezonde darmflora. Pony's kunnen zelfs tot 3,5% van het lichaamsgewicht aan droge stof eten. Maar om aan het juiste aandeel eiwit te komen, moet je eigenlijk meer voeren. En voer je het maximale, dan voer je naar verhouding veel suiker. Uitgangspunten van de hoeveelheid ruwvoer voeren zijn de energie (EWpa) en gehalte droge stof. Daarna kijk je naar suiker en eiwit.
Lees daar meer over in mijn eerdere blog over ruwvoer: https://www.equinemarkt.nl/blog/479-voeding-ruwvoer
Hoe voorkom je nu dat je paard te dik wordt van de suikers, of andere problemen krijgt als hoefbevangenheid?
Om het suikergehalte omlaag te krijgen, kun je het hooi weken. Engels onderzoek uit 2011 naar het effect van weken op suiker- en eiwitgehalten heeft aangetoond dat 20 minuten weken leidt tot 5% suikerreductie en 16 uur weken tot 27% suikerreductie. Na 16 uur gaan ook andere waardevolle voedingsstoffen verloren.
Een andere oplossing is om een deel van het hooi te vervangen door en mengen met stro. Dit kan tot maximaal 50% van het rantsoen, maar het advies is om maximaal 30% van het rantsoen stro te geven. Dit om verstopping te voorkomen. Zo kom je wel aan de benodigde droge stof, reduceer je EWpa en suikers.
Lees meer over stro bijvoeren in mijn eerdere blog: https://www.equinemarkt.nl/blog/578-voeding-ruwvoer-stro
Hoe vul je de eiwitten in het voer aan?
Eiwitten kun je aanvullen door het bijvoeren van een alternatieve vorm van ruwvoer, zoals luzerne, esparcette of timothee. Maar ook een eiwitrijke grasbrok, zoals de Myo Proteïn flakes zijn een optie. Een andere optie is om een vorm van krachtvoer of supplement bij te voeren dat hoog in eiwit staat. Denk aan Pavo InShape (niet geschikt voor paarden die aan moeten komen in gewicht), Mijten bodybuilder, Marstall Bergwiesen mash of een lijnzaadbrokje. Lijnzaad kun je natuurlijk ook puur geven als aanvullend supplement, maar wil je een supplement geven, kun je ook kiezen voor een eiwitbron op basis van erwten of sojaschroot of een kant en klaar supplement van een voerfabrikant
Hoeveel eiwit je paard nodig heeft, hangt dus af van de ruwvoeranalyse, maar ook van je paard. Een paard dat drachtig is of intensief wordt getraind, heeft meer eiwit nodig dan een paard dat gepensioneerd is en niet meer getraind wordt. Feit is wel dat op basis van het hooi van dit jaar, veel paarden een bron van eiwit nodig gaan hebben, ook dat gepensioneerde paard.