Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer Gember.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van Gember zijn:
Spijsverteringsstelsel
- Versterkend op de maag
- Infectie werend op de darmen
- Absorbeert gifstoffen en zuren in de darmen
- Goed voor de spijsvertering
- Eetlust bevorderend
- Vermindert de vorming van gas
- Stilt krampen
- Verhoogt de speekselafscheiding
Bewegingsstelsel
- Ontsteking werend
- Pijnstillend
- Beschermt kraakbeen
Bloedsomloop
- Verwijd de vaten
- Stimuleert de bloedsomloop
- Bevordert de werking van de hartspier
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor uitwendig gebruik van Gember zijn:
Bewegingsstelsel
- Verbetert lokaal de bloedsomloop
Geschiedenis van de plant
Gember wordt nergens ter wereld in het wild gevonden. Wetenschappers gaan ervan uit dat het een plant is die voor het eerst in India werd gecultiveerd. Vanuit India werd de plant steeds vaker in potten gezet en op boten naar gebieden elders ter wereld vervoerd. Zo spreidde de gemberplant zich over heel de wereld. Al voordat de Middeleeuwen goed en wel begonnen waren was gember bekend in Europa. In het Indiase hindoe-epos de Mahabharata, is 400 jaar voor Christus gember voor het eerst beschreven als kruid dat gerechten kon verrijken.
Eigenschappen
Gember is niets anders dan de wortelknol van de gemberplant (djahe). De belangrijkste bestanddelen zijn gingerol en shogaol. Deze stoffen zorgen voor de pittige, hete smaak van gember. Ze hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.
Gebruik
Inwendig: Snijd kleine stukjes van de wortel of rasp deze. Doe deze door het voer heen. Gebruik niet meer dan 80 gram per 100 kilogram lichaamsgewicht per dag. De gember kan ook gedroogd worden gegeven, maar dit is een stuk scherper van smaak, dit zou ik persoonlijk niet aanraden bij paarden.
Uitwendig: Snijd of rasp kleine stukjes van de wortel. Leg deze op een kompres en breng deze aan op de te behandelen plek met een verbandje.
Let op: Niet gebruiken tijdens de dracht of het zogen. Niet gebruiken bij koorts.