Met de donkere dagen voor kerst en oud en nieuw wil je graag meer vertellen over het ervaren van geluid en je enkele tips geven die je kunt doen met oud en nieuw om je paard rustiger te houden.
Het gehoor
Ons gehoor zit op een frequentie van 20Hz – 20kHz, en dat van een paard is rond de 55Hz – 33kHz dit betekend dat hij vaak hogere geluiden kan horen dan dat wij doen, maar weer niet de geluiden met een lagere frequentie. Bijvoorbeeld en dit hangt af van de nabijheid, kan hij een apparaat horen wat ultrasone geluiden uitzend voor ongedierte.
Elk oor kan door het draaien een allround gehoor geven zonder dat hij zijn hoofd hoeft te draaien. De tunnelvormige vorm helpt om te focussen op een geluid, net zoals dat jij een kommetje van je hand maakt en deze rond je oor plaatst, als je de geluiden wilt uitsluiten, wanneer iemand tegen je praat in een drukke ruimte.
Harde muziek
Muziek is vaak te horen op stallen en uit onderzoek is gebleken dat het kan helpen om de stress te verlagen bij paarden. Zorg er alleen voor dat het niet constant aanstaat en kies een soort muziek waar je paard duidelijk van gediend is. Ga voor ritmisch en kalmerende instrumentale melodieën. Let ook op het volume. Zij kunnen het geluid uitsluiten door de oren plat te leggen, maar dit kan maar tot een bepaalde hoogte, ze kunnen het niet helemaal uitsluiten.
Sommige paarden reageren extremer op geluid dan anderen. Maar een plotseling geluid kan ieder paard doen schrikken. Niet alleen het harde geluid van vuurwerk of het schieten van een jager of de vogelverjager, maar ook het laten vallen van stalmateriaal als een bezem of schep en het slaan van deuren. Dit kan weer zorgen voor het verhogen van het stressniveau bij sommige paarden.
Geluiden die verontrustend zijn en die hij niet kan plaatsen zorgen ook voor meer stress. Adrenaline kan verhoogd raken bij paarden die gevoelig zijn voor de harde geluiden, en een paard dat al gestrestst is zal ook meer op geluiden reageren.
Dus is het te hopen dat de medewerkers geen voorliefde hebben voor opera. En ben je blij dat er maar 1 keer per jaar een kerstshow gehouden wordt. Waar dan wel weer weken voor gerepeteerd wordt.
Gevoeligheid voor geluid gebruiken
Maar de gevoeligheid voor geluid kan ook in je voordeel gebruikt worden. Door bijvoorbeeld met een lagere stem en lang uitgerekte worden kun je een paard goed geruststellen, maar hou ook wel weer rekening dat een hoge en harde stem het tegenovergestelde kan bereiken.
Wij mensen vergeten wel eens dat een signaal van de hersenen door het hele lichaam moet. Dus je kunt niet verwachten dat als jij ho zegt, je paard dan meteen stil staat. Het heeft nog een paar kg die in gereedheid gebracht moeten worden.
Praten als je met je paard bezig bent is heel goed want het helpt hem gerust te stellen dat jij in de buurt ben en niet als een duveltje uit een doosje de hoek om komt. Zeker bij paarden die zichtproblemen hebben is dit van belang.
Probeer eens te fluisteren met je paard. Hoe tof is het dat jij niet diegene bent die de hele stal laat weten dat je paard in draf of galop moet, terwijl je aan het longeren bent.
Maar ook wanneer je het paard benaderd is dit een van de meest betrouwbare manieren voor jouw paard om te weten dat jij het bent. Onze lichaamsgeur is namelijk altijd anders door bijvoorbeeld het gebruik van een ander wasmiddel of juist een andere deodorant.
Verlies van gehoor
Helaas kan net als de ogen ook het gehoor achteruit gaan, door ouderdom of door andere gezondheidsproblemen. Knip daarom nooit de haren aan de binnenkant van de oren, want deze zorgen voor de signalen en houden vliegen en vuil buiten.
Let op of het oor gericht is naar de bron van het geluid: vermindert vermogen tot horen heeft invloed op het reageren op verbale commando’s en kan er voor zorgen dat hij sneller schrikt van iets wat van achteren komt.
Tips voor Oud en Nieuw
1. Laat een radio aanstaan met rustige muziek.
2. Doe de luiken dicht en let op dat je paard zich nergens aan kan bezeren of vast kan raken.
3. Is je paard erg onrustig in de aanloop naar de feestdagen, gebruik dan een kalmerende pasta of een supplement wat meer rust in het lichaam kan brengen. Maar, vergeet niet dat te veel er voor kan zorgen dat er in het hoofd wel van alles gebeurt en het lichaam dan er niet meer op kan reageren. Doe dit in overleg met je eigen veearts of andere deskundige.
4. Geef je paard voor 12 uur iets te doen, bijvoorbeeld het vullen van een voer bal of hooinet. Stop er iets extra lekkers en geurend in. Dit stimuleert de hersenen en werk vermoeiend waardoor de impulsen iets minder scherp binnen kunnen komen.
5. Help je paard door het soepel in het lichaam te houden door onder andere het maken van cirkels met de benen onder het lichaam. Dit zorgt voor ruimte in de schouders en de bekken. Zorg wel dat je de benen onder het lichaam houdt in de lijn waar hij hoort te staan. Je kunt hier eventueel een filmpje bekijken.
6. Het zorgen voor een soepele hals en een lage hoofdhouding kunnen al veel verschil maken. Je kunt dit doen door regelmatig het hoofd van je paard omlaag te vragen. Dit doe je dan door bijvoorbeeld als een rups over de manenkam van beneden naar boven te gaan. Of zachtjes met de lijn omlaag vragen.
Ik wens iedereen geweldige feestdagen met een rustig oud en nieuw. Tot volgend jaar!