De nachtvorst is voorbij, we kunnen weer gaan zaaien! Planten kweken uit zaad hoeft niet moeilijk te zijn, als je de juiste omstandigheden creëert voor de zaden om te kunnen kiemen. Verschillende planten hebben verschillende behoeften. Welke zaden kun je wanneer het beste zaaien? En waar? En hoe? We zetten het voor je op een rij.
Gras
Wil je je weide inzaaien? Of heb je kale plekken in je weide en wil je deze doorzaaien? Het voorjaar is een goede periode om grasland in te zaaien. In deze periodes zorgen de temperatuur en de vochtigheid voor optimale ontkieming en groei van het gras. De bodemtemperatuur dient minimaal 8°C zijn (dit is eenvoudig te meten). Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. Let er wel op dat je de paarden minimaal 2 maanden niet op de net ingezaaide weide zet en wacht met begrazen tot het gras in het zaad staat. Zo kan het zichzelf ook weer uitzaaien en vermeerderen. Je kunt er ook voor kiezen om in het najaar te zaaien, zodat de paarden in het voorjaar de wei weer op kunnen. Kies voor een zaaimengsel met weinig raaigras, geschikt voor paarden. Er zijn kant en klare mengsels te koop.
Het kan zijn dat er alleen kale plekken in de weide zijn door intensieve begrazing of gebruik van zware machines. Door regelmatig je paardenweide door te zaaien hou je het gras in betere conditie. Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat je de weide sneller weer kan gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien. Maak hiervoor de bovenste laag grond los. Verdeel het zaad gelijkmatig over het land en loop of rol het land hierna goed aan. Na het doorzaaien is het belangrijk om de grond vochtig te houden. De paarden kunnen er redelijk snel op, maar zorg dat ze het gras niet te kort af grazen.
Bloembed of kruidenstrook
Om een mooi bloembed te zaaien of een kruidenstrook aan te leggen is het belangrijk om de zaaiplek grasvrij te houden. Gras groeit namelijk sneller en verdrukt dan de andere planten. Kies een mengsel dat geschikt is voor paarden. Er zijn genoeg kant en klare mengsels te koop, onder andere van Ukie's Paradise of Pure Horse. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een bijenmengsel te zaaien waar paarden niet van kunnen eten. Zorg dan wel dat je met genoeg afstand van de afrastering zaait.
Om de zaaiplek grasvrij te krijgen kun je er voor kiezen om de grond te frezen. Zorg wel dat je dan ook het losse gras met wortels goed verwijderd, anders komt het gras weer terug. En wees je er van bewust dat je het bodemleven op die plek overhoop haalt. Je kunt er ook voor kiezen om gras af te plaggen, waarbij je met een spade plaggen gras met wortel en al verwijderd. Marloes van Ukie's paradise heeft nog een andere manier om een zaaibed te maken en dat is zaaien op karton. Hoe je dat moet doen, lees je op haar site: Een bloembed maken op gras | Ukie's Paddock Paradise (fjordukie.nl)
Als je een zaaibed hebt, kun je de zaden gelijkmatig verspreiden over de grond. Druk de zaden er goed in en verspreid nog een laag bemeste grond of compost over de zaden. Hiermee geef je de zaden voeding, maar bescherm je ze ook tegen vogels. Daarna geef je de zaden water. Herhaal dit regelmatig wanneer er weinig of geen regen valt
En dan is het wachten tot de eerste bloemen en kruiden op komen! Al snel ga je de eerste groene sprietjes ontdekken en na een paar weken is de bodem al aardig bedekt.
Zaaien in bakken of potten
Wanneer je geen stukje grond hebt om te zaaien, kun je er ook voor kiezen om te zaaien in potten of bakken. Een oude speciekuip is bijvoorbeeld prima bruikbaar als plantenbak. Zorg dat er gaten in de bodem zitten, zodat de planten niet kunnen verdrinken. Je kunt er voor kiezen om een laag hydrokorrels onderop in de bak te doen met daarop tuinaarde of potgrond. Of je gebruikt alleen grond. Meng dit met wat compost of koop bemeste tuinaarde.
Hierop zaai je je bloemen en/of kruiden. Druk de zaden goed in de grond en strooi er nog een laagje grond overheen ter bescherming tegen vogels. Geef het regelmatig water. Grond in potten houdt het water minder goed vast en je zult dit dus zelf aan moeten vullen. Wanneer de planten volgroeid zijn kun je ze plukken of knippen om aan je paard te geven.