In het vorige artikel ( https://www.equinemarkt.nl/blog/753-rodeo-2-roping-barrels-goats ) heb ik jullie het een en ander verteld over de onderdelen tijdens een rodeo die op tijd gaan. Daaarnaast zijn er ook nog de 'rough stock' onderdelen. Dit gaat niet op tijd, maar hierbij is het van belang dat je lang genoeg blijft zitten, en wordt je beoordeeld met punten.
Bronc riding
Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat een deelnemer een bokkend paard berijdt dat zijn best doet om de rijder eraf te gooien. Dit onderdeel is gebaseerd op de originele methode van het breken van een paard, waarbij de skills van een cowboy getest werden. De paarden die nu gebruikt worden als bronc zijn geen wilde of onbereden paarden, maar paarden die hier specifiek voor gefokt en geselecteerd zijn.
Naast het bokkende paard en diens berijder, zijn er ook ten minste twee ervaren, goed getrainde paarden in de ring die gereden worden door 'pick up' mannen of vrouwen. Deze hebben de taak om gevallen rijders te assisteren, en te helpen een succesvolle rijder van het bokkende paard te krijgen.
Bronc riding kan worden onderverdeeld in twee categorieën: bareback en saddle bronc. Bareback zegt het al een beetje, hierbij wordt er zonder zadel gereden. Wel zit er een soort tuigage om het paard wat bestaat uit leer en ongelooide huid. Hier zit een handvat aan dat via een singel aan het paard bevestigd is. Hierbij leunt de berijder achterover en spoort hij met een op en neergaande beweging van de schouder het paard aan. In elke sprong probeert hij aan te sporen in het ritme van het paard.
Bij de saddle bronc wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort zadel met vrij zwaaiende stijgbeugels. Dit zadel heeft tegenstelling tot de meeste western zadels geen hoorn. De berijder heeft een eenvoudige teugel vast die gevlochten is van katoen of polyester dat is bevestigd aan een leren halster dat het paard om heeft. De berijder moet de teugel optillen en probeert een ritme met het paard te vinden door met zijn voeten in een vegende beweging van schouder naar flank aan te sporen.
Het is in dit onderdeel van belang dat de rijder 8 seconden blijft zitten, zonder dat hij het paard met zijn vrije hand raakt. Als dit gelukt is, dan is zijn rit een succes. De rijder wordt vervolgens beoordeeld op zijn techniek en ook het paard wordt beoordeeld. Beide krijgen een score van tussen de 0-50 punten die bij elkaar opgeteld wordt. Een score in de 80 is een zeer goede score, boven de 90 is uitzonderlijk.
Dit onderdeel van de rodeo is een controversiële. Met name de band die om de flanken vastgemaakt wordt, doet veel discussie oplaaien door dierenwelzijnsorganisaties. Hoewel banden die het paard pijn doen niet toegestaan zijn in de VS, zijn er nog altijd tegenstanders te vinden. Hierover meer in een later onderdeel.
Bull riding
Bull riding is vergelijkbaar met bronc riding, alleen wordt er hier een volwassen stier bereden in plaats van een paard. Dit onderdeel wordt door de Amerikanen ook wel de "meest gevaarlijke acht seconden in sport" genoemd. Om een score te krijgen moet de rijder, net als bij de broncs, acht seconden op de stier blijven zitten zonder het dier met de vrije hand aan te raken. Hierbij zijn er vier jury's die de rijder beoordelen en vier jury's die de stier beoordelen, vergelijkbaar als bij de broncs.
Steer riding
Steer riding kan gezien worden als de jeugdversie van bull riding. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van gecastreerde stieren die aanzienlijk minder explosief temperament hebben. Verder is dit onderdeel gelijk aan het bull riding, de score verdeling is hetzelfde en ook hier geldt de acht seconden regel. Het verschil met bull riding, is dat de kinderen zich met twee handen mogen vasthouden. Degene die ervoor kiezen om met een hand te rijden, moeten dat echter tot het einde volhouden. Ze mogen niet halverwege de rit alsnog met twee handen vasthouden.
De National Junior Bullriders Association heeft de volgende categorieën van elkaar onderscheiden:
6 jaar & jonger; Mutton busting
Bij dit onderdeel rijden de kinderen op schapen
8 jaar & jonger; Calf riding
11 jaar & jonger; Steer riding
13 jaar & jonger; Peewee Bullriding
15 jaar & jonger; Jr. Bullriding
19 jaar & jonger; Sr. Bullriding
Dit onderdeel van de rodeo is erg belangrijk om de jonge deelnemers kennis te laten maken met het gevaarlijke Bull riding. Hierdoor ontwikkelen ze belangrijke skills die ze uiteindelijk weer toepassen in de latere rodeo evenementen.
Onderdelen die minder vaak voorkomen
Pole bending
Pole bending is een onderdeel die op tijd gaat. Hierbij staan er zes palen in een arena waar de rijder zo snel mogelijk tussendoor moet zigzaggen. Daarna moeten ze zo snel mogelijk weer terug naar de start.
Steer roping
Steer roping is een onderdeel die niet te boek staat als een officieel PRCA evenement en zelfs verboden is in meerdere staten. De reden daarvoor is dat er bij dit onderdeel een groot risico op verwondingen is voor alle deelnemers. Daarnaast is er een groot dierenwelzijnsprobleem.
Bij dit onderdeel is er een rijder die een lasso om de hoorns van een stier gooit. Vervolgens trekt hij het touw in een hoek van negentig graden waardoor de kop van de stier naar de achterbenen. Hierdoor wordt het dier uit balans getrokken en valt het naar de grond. Op dat moment moet de rijder zo snel mogelijk van zijn paard af springen om de poten bij elkaar te binden. Het paard is getraind om door te lopen en enkel af te remmen om ervoor te zorgen dat de stier niet terug op kan staan. Wanneer de rijder drie benen heeft samengebonden, stapt het terug op zijn paard. De stier moet zes seconden vastgebonden blijven liggen.
Steer daubing
Dit is een onderdeel die vaak gezien wordt bij de lagere niveaus om jonge deelnemers voor te bereiden op het eerder besproken steer wrestling. Het is hierbij de bedoeling dat een rijder een lange stok met verf eraan met zich meeneemt, langs een stier komt te rijden met zijn paard en een stip moet zetten binnen een vooraf geverfde cirkel op de stier.
Chute dogging
Net als Steer daubing, bereidt dit onderdeel de jonge deelnemers voor op steer wrestling. Hierbij gaat de deelnemer met de stier in de chute staan. Hij doet zijn rechterarm om de nek van de stier en legt zijn linkerhand op de nek. Wanneer de deelnemer er klaar voor is, opent het hek en verlaten ze de chute. Zodra ze over een lijn zijn gegaan, zal de deelnemer de stier bij de hoorns pakken en het naar de grond worstelen.
Andere activiteiten tijdens de rodeo
Vaak zijn er tijdens een rodeo ook nog shows te zien. Bijvoorbeeld een show van trick riding, waarbij een groep rijders na elkaar allerlei acrobatische kunsten laten zien. In Nederland zijn de Future Guys erg bekend:
In het volgende onderdeel wil ik verder ingaan op de zorgen van dierenwelzijnsorganisaties over de verschillende rodeo onderdelen.
Heb jij nog specifieke vragen over de rodeo? Zet ze dan hieronder in een reactie neer. Dan kan ik op zoek naar een antwoord!