Het is weer tijd om te zaaien! Naast doorzaaien, bloembedjes en kruidenstroken, kun je er ook voor kiezen om afwerende planten te zaaien.
Bloemenstroken zijn heel fijn om insecten aan te trekken. Maar op sommige plekken heb je liever geen insecten als muggen of zwarte vliegen. Wist je dat er ook planten zijn die bepaalde insecten juist weren én veilig zijn voor de paarden? In deze blog een aantal planten die je strategisch kunt zaaien of in bloembakken kunt zetten bij de paarden. Let wel op, wil je dat de planten hun werk kunnen doen, zet ze dan niet in direct bereik van je paarden, anders heb je geen planten meer.
Citroenmelisse
De naam van deze plant zegt het eigenlijk al: ze ruiken naar citroen. Muggen hebben een sterke reukzin, die ze gebruiken om hun prooi te lokaliseren. De geur van citroenmelisse verstoort de werking daarvan waardoor een mug geen prooi meer kan vinden. De plant weert dan wel muggen en vliegen, maar trekt bijen juist weer aan. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar kan ook prima groeien in Nederland en België. De plant wordt ongeveer 50cm hoog en is zowel in de volle grond als in potten te kweken.
Rozemarijn
Rozemarijn wordt veel in de keuken gebruikt. Het is een kruid dat heerlijk ruikt en smaakt. Muggen houden echter helemaal niet van deze geur en deze nuttige plant weert ook teken en vlooien. Het is een redelijk makkelijke plant om te kweken, zowel in de volle grond als in potten op een zonnige plaats. Het zaad heeft echter wel een temperatuur van 21 graden nodig om te ontkiemen en is dus een laatbloeier. Naast zaaien kun je rozemarijn ook vermeerderen door stekken of afleggen. Rozemarijn is een groen blijvende heester, in de winter behoudt hij zijn blad. Als je rozemarijn niet knipt om in de keuken te gebruiken, komen er prachtige paarse bloemen in.
Pepermunt
Pepermunt kennen we allemaal wel van een kop lekkere verse muntthee. Al is de munt die in thee vaak wordt gebruikt vaak aarmunt of kruizemunt. Pepermunt is een kruising van aarmunt met watermunt en werkt het beste tegen muggen, spinnen en mieren. Deze kan prima in de volle grond, maar kan dan flink gaan woekeren. Wil je pepermunt een beetje onder controle houden, kun je deze ook prima in potten zaaien. Pepermunt bloeit van juli tot en met september met kleine paarse bloemetjes en ruikt sterk naar menthol.
Kattenkruid
Kattenkruid, in gedroogde vorm ook wel bekend als catnip, is een soort natuurlijke drug voor katten. Hoewel sommige katten er niet op reageren, worden de meeste katten er een beetje high van. Muggen houden echter totaal niet van de geur van kattenkruid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kattenkruid 10 keer effectiever is tegen muggen dan DEET. Kattenkruid woekert wel snel. Je kunt het in de volle (maar droge) grond zaaien als je genoeg ruimte hebt, maar in een pot kan ook prima om de plant in toom te houden. Het zijn echte bodembedekkers en krijgen mooie paarse bloemen.
Basilicum
Nog een echte smaakmaker in de keuken is basilicum. Deze plant is in het voorjaar en zomer goed buiten te zaaien, maar in de winter zal deze niet overleven. Zaaien in een pot is het handigst, want dan kun je deze in de winter naar binnen halen. Maar in de praktijk wordt basilicum jaarlijks opnieuw gezaaid. Stekken van de plant is overigens ook mogelijk om deze te vermeerderen. Kenmerkend van de plant is het heerlijk geurende blad, maar laat je de plant doorgroeien krijgt hij ook kleine bloemetjes. Basilicum weer zowel muggen als zwarte vliegen af.
Goudsbloem
Goudbloem is een prachtige gekleurde bloem met een medicinale werking. Meestal hebben ze oranje bloemen, maar soms zijn ze ook geel. De plant wordt 30-45 cm hoog en bloeit van mei tot november. De bloemen worden vers of gedroogd gebruikt in soep of als kleurstof voor kaas, boter en andere levensmiddelen. Vroeger werden de bloembladen gebruikt voor vervalsing van saffraan. De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever. Er wordt ook olie en zalf van gemaakt wat huidherstellend en desinfecterend werkt. De plant weert (blad)luis en muggen af.
Lavendel
Lavendel is een zonaanbidder met een heerlijke geur en mooie paarse bloem. Ze worden ongeveer een meter hoog en zijn zowel in de volle grond als in pot te kweken. Lavendel wordt al eeuwen lang gebruikt om olie te maken, dat weer gebruikt wordt voor zeep en parfum. Je kunt ook lavendelthee maken of zo aan je paard voeren. Het heeft een rustgevende en kalmerende werking. Om verhouting te voorkomen, waarbij de lavendel in een massieve struik met dikke takken verandert, dient deze wel tweemaal per jaar gesnoeid te worden. Doe je dit niet, dan zal deze steeds dikkere takken krijgen waarbij de struik aan de onderkant geen bloemen meer zal bevatten. De bloemen worden vooral bezocht doorhommels en koolwitjes. De bloemen worden in de avond ook wel bezocht door de kolibrievlinder. Deze kan stilstaan voor een bloem, net als een echte kolibrie. Maar lavendel werkt ook afwerend tegen motten, vlooien, vliegen en muggen.
Wil je meer weten over zaaien? Lees dan mijn eerdere blog: https://www.equinemarkt.nl/blog/834-zaaien-gras-bloembed-of-kruidenstrook