Wist je dat paarden in het wild maar liefst 80 verschillende planten per dag eten? Iets dat onze gedomesticeerde paarden zelden halen. Je kunt je paard helpen door hem regelmatig op andere plaatsen dan zijn wei te laten grazen, planten te plukken of bij je paard planten en bloemen te laten groeien. Maar waarom? En welke planten zijn hiervoor geschikt? Margot den Ouden schreef hierover het boek Paardenplanten.
Het boek start met een hoofdstuk over paardenvoeding. Paarden zijn van oorsprong grazers, maar inmiddels weten we dat ze zo’n 20% van hun menu browsen. Hun hele spijsvertering is gericht op voortdurende beweging. Lopen, eten, lopen, eten en tussendoor af en toe slapen. De darmen moeten altijd gevuld zijn en de maag niet te lang leeg.
Wij zijn gewend om onze paarden hooi en gras aan te bieden met daarnaast een vorm van krachtvoer. Maar steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat paarden veel meer behoefte hebben aan een gevarieerd menu. Hoofdstuk 2 bied je een stappenplan naar meer variatie en vertelt je hoe je planten kunt herkennen, maar ook hoe je paard zelf planten herkent en deze bewust wel of niet kiest om te eten.
In hoofdstuk 3 beschrijft de verschillende inhoudsstoffen van planten. Planten bestaan voornamelijk uit koolhydraten, maar bevatten daarnaast nog veel meer inhoudsstoffen zoals eiwitten, vitamines, maar ook etherische oliën. Elke stof heeft een bepaalde werking in het lichaam.
Paarden zoeken instinctief zelf naar planten die ze op dat moment nodig hebben, mits ze hiervoor de mogelijkheid krijgen. Hoofdstuk 4 legt uit hoe dit werkt én er staat een handig lijstje in dit hoofdstuk met planten die kunnen zorgen voor een positieve dopingtest.
Sommige planten zijn giftig. Niet direct een reden om in paniek te raken, maar uiteraard moet je wel opletten. Paarden hebben vanaf hun geboorte een bepaald eetinstinct. En hoe jonger ze een diversiteit aan planten tot hun beschikking hebben, des te beter is hun eetinstinct ontwikkeld. Ze kunnen dan zelf heel goed giftige planten identificeren. De meeste vergiftigingen treden op doordat paarden snoeiafval uit de tuin krijgen. Hoofdstuk 5 vertelt je meer over giftige planten.
Veel paardenweides bevatten eenzijdige grassoorten, gericht op veel energie en weinig structuur. Voor melkkoeien is dit misschien wel goed, maar paarden hebben veel meer baat bij een gevarieerde weide met stug gras en kruiden. Hoofdstuk 6 behandelt het weidebeheer en hierin wordt uitgelegd hoe je tot een geschikte weide komt, maar ook welke vegetatie bij verschillende bodemtypes past.
De hoofdstukken 7 en 8 gaan je helpen bij het herkennen en determineren van verschillende planten die je aan je paard kunt geven. Hier staan plantenportretten, met foto’s, maar ook informatie over de werking van de planten. Dit kun je goed gebruiken wanneer je planten wilt zaaien, planten of plukken voor je paard.
Het is een heel praktisch en leesbaar boek. Het geeft veel informatie over het nut van een gevarieerd menu en het helpt jou als paardenhouder en -eigenaar om een gevarieerd menu te kunnen aanbieden aan je paard. Het is een handige gids om planten te herkennen, zodat je ze veilig kunt geven en weet wat de werking ervan is.
Het boek kost 26,95 euro en is te bestellen bij de auteur via e-mail margot@dingemandtp.nl of Facebook. En speciaal voor leden van Equinemarkt.nl: bestel je het boek in de maand mei, hoef je geen verzendkosten te betalen. Vermeld in je mail dat je deze boekrecensie hebt gelezen en wat je gebruikersnaam is.