De westernsport kent een aantal onderdelen. De meeste onderdelen worden onder het zadel gereden, maar er zijn ook een aantal onderdelen aan de hand, namelijk Halter, Showmanship at halter en In hand trail.
Halter
Bij halter wordt het paard beoordeeld op exterieur naar de richtlijnen van het ras (deze zijn voor ieder ras vastgelegd in het stamboek). De paarden worden één voor één aan de hand binnen gebracht in stap en moeten in een rechte lijn naar de jury lopen. Als men bij de jury aankomt wordt gevraagd te draven in dezelfde rechte lijn, waarna je naar links wendt, doordraaft, vervolgens in stap gaat, weer een wending naar links maakt en je achter elkaar opstelt.
Vervolgens komt de jury en loopt om de paarden heen om ze nog eens goed te bekijken. Hij let op een correcte bouw en bekijkt of het paard aan de eisen van het ras voldoet. Bij halter is het belangrijk dat je je paard op een goede manier voorbrengt. De jury zal het paard dan optimaal kunnen beoordelen.
Showmanship at halter
Bij showmanship at halter wordt niet naar het exterieur van het paard gekeken, maar naar degene die het paard voorbrengt. De jury zal een bepaald pattern voorschrijven welke de combinaties na elkaar moeten uitvoeren. Bij dit onderdeel staat iedereen opgesteld in de arena. De beoordeling betreft de volgende zaken: voorbrengen van het paard, totaalbeeld, verzorging van het paard, uitrusting, presentatie van het paard, manier van tonen van het paard in stilstand en beweging en de alertheid.
In hand trail
De In hand trail is vergelijkbaar met het onderdeel Trail, alleen loop je er naast in plaats van dat je in het zadel zit. Het pattern bevat in ieder geval een hek, 4 balken en achterwaarts. Daarnaast kan bijvoorbeeld sidepass, slalom, een brug of het legen en vullen van een brievenbus gevraagd worden. Het zijn hindernissen die je met je paard op een buitenrit tegen kunt komen.
Net als bij de Showmanship at Halter geldt, dat de begeleider het leidtouw netjes vast moet houden en het paard in principe niet aanraakt. Dit is alleen bij de sidepass toegestaan als hulp. De hulpen zijn klein, het paard loopt gewillig mee, voert de oefeningen vlot uit. Het paard heeft aandacht voor de hindernissen, de begeleider mag het paard dan ook laten kijken naar de hindernis.
De begeleider wordt hetzelfde beoordeeld als het paard. Ook de begeleider mag bijvoorbeeld geen balk aantikken. Het is de bedoeling dat de begeleider, net als het paard, binnen alle hindernissen blijft volgens de voorgeschreven route.