Vliegen en beestjes houden ons en de paarden erg bezig in de zomermaanden. Ze kriebelen, prikken en irriteren je paard. Hoe bescherm je jouw paard nu het beste tegen de vliegen?
Het is de geur en de warmte van het paard waar de insecten in eerste instantie op af komen. Vliegen zie je zich vaak bij de ogen, mond en neus van het paard centreren. Wanneer er veel vliegen in de ogen van je paard zitten, kan het oog van het paard gaan ontsteken. Stekende insecten zoals dazen en muggen voeden zich met bloed. Paarden kunnen hier wondjes van krijgen of zelfs een allergische reactie. Het is dan extra belangrijk goede maatregelen te nemen om de vliegen te bestrijden.
Om vliegen weg te houden hebben paarden zelf gelukkig ook wat afweersystemen. Zo kunnen ze de vliegen verjagen met behulp van hun manen, staart en voorpluk. Of ze trillen met hun spieren om de vliegen van hun huid te jagen. Maar je kunt je paard uiteraard ook een handje helpen tegen vliegen en andere insecten.
Een goede vliegenspray. Tegenwoordig heet het ook wel paardenparfum of geurneutralisator. Het heeft een vies luchtje, dat vliegen afweert. Gek genoeg werkt niet elke spray op ieder paard. Het is dus even uitproberen wat het beste bij je past. Je kunt natuurlijk ook je eigen spray maken, er staan genoeg recepten op internet. Ingrediƫnten als kruidnagel, citronella en hertshoornolie werken het beste. Je kunt sprayen als je gaat rijden, maar ook als je weer terug bent en je paard de wei weer op gaat.
Zowel op de wei, in de paddock als met rijden kun je je paard beschermen tegen vliegen en andere insecten met een vliegendeken. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Met gaas, UV-werend, met of zonder hals en voor het rijden met zadeluitsparing.
Natuurlijk kun je ook een vliegenmasker op doen om de ogen extra te beschermen. Doe je dit niet, kunnen de ogen van je paard ontstoken raken. Ook vliegenmaskers heb je in alle soorten en maten. Met gaas, UV-werend, met of zonder oren, met of zonder neusnetje, enzovoorts. Het belangrijkste is dat het goed past, zodat er geen schuurplekjes ontstaan en dat de ogen voldoende vrij zijn. Ook voor om het hoofdstel zijn vliegenmaskers, zodat je paard ook tijdens het rijden beschermd is.
Rollen en de vacht bedekken met een laagje zand helpt ook goed tegen de vliegen. Je kunt je paard helpen door hem eerst nat te spuiten en daarna in het zand te laten paneren. Zo heeft hij een extra laagje op zijn vacht, waardoor de vliegen wegblijven of minder irritant aanvoelen.