Laten we het eens gaan hebben over de lichamelijke balans van een paard. Of ze nu aan het chillen, werken of racen zijn, hun balans is nodig. Het helpt onze grote en kleine vrienden om met gemak te lopen, draaien, springen en zelfs gewoon even stil staan. Maar wat heeft er allemaal invloed op de balans van een paard.
Lichaamsbouw: Stel je voor een paard met een strakke lijn van oor tot aan hoef, waar de schouders heupen en hakken in harmony zijn. Dat is een lichamelijk goed gebalanceerd paard.
Power en Flex: Net als wij in de sportschool, hebben paarden spieren nodig om te schitteren. Een sterke “core” (Ja, ook paarden hebben er een!) houdt hun rug op de juiste plek en verdeelt hun gewicht als een topsporter tijdens het rennen en springen.
Moves als ‘Jagger’: Een paard moet leren hoe hij zijn benen moet gebruiken om in balans te blijven, vooral als er sprake is van fancy moves zoals het rijden van een dressuuroefening of het nemen van een hindernis.
Work it: Paarden moeten aan de bak omdat evenwicht te krijgen en te behouden. Het doen van eenvoudige grondwerkoefeningen en evenredig lange ritten of werken in de arena zorgt voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen.
Zwaargewichten: De ruiter komt natuurlijk ook om de hoek kijken. Als deze niet weet hoe hij/zij in balans moet zitten, kan het paard uit balans raken. Een goede houding is een must. Men zegt wel eens een zware ruiter kan heel licht rijden en een lichte ruiter kan bijzonder zwaar op de hand zijn. Ook dit heeft invloed op de balans.
Bodemtroubles: Verschillende ondergronden kunnen een paard flink in de war brengen. Van zand tot gras en alles daartussenin, elk oppervlak vraagt om aanpassingen in het evenwichtsspel. Hierbij is het van belang om wel van verschillende ondergronden gebruik te maken, dit heeft veel effect op de beweeglijkheid van het onderbeen en vooral de hoefafzet.
Jeugd en ervaring: Jonge paarden hebben vaak nog geen ninja balans zoals de meer ervaren paarden. (Wat ook niet altijd bij hen het geval is.) Maar geen zorgen, door training en het opdoen van verschillende ervaringen zullen ook bij hen deze skills groeien.
Beweging = Party: Bewegen, bewegen, bewegen. Het is net zo belangrijk voor de paarden als ons om in shape te blijven. Dat zorgt niet alleen voor een beter balans maar ook voor een mooi gespierd en gestroomlijnd lichaam.
Onthoudt! RUST ROEST!
Zo, dit zijn de 8 punten voor een goede lichamelijke balans. Het evenwicht van een paard is een zorgvuldige mix van lijf, kracht, coördinatie en training. Een paard met een goed balans, kan allerlei toffe prestaties neerzetten zonder met zijn lijf in de knoop te komen.
Ik ben benieuwd wat jij met je paard doet om hem als ‘Jagger’ te laten bewegen. Wil je dat hieronder in de reacties met mij delen?
Onthoudt wel: Rome werd ook niet in een dag gebouwd. Evenwicht opbouwen kost tijd, geduld een flinke dosis goede training. Maar de weg er naar toe is geweldig.
In dit artikel gaat het over de lichamelijke balans van het paard. Maar ook mentaal is er balans nodig. Hierover ga ik het de volgende keer hebben.