Heb jij een paard met veel beharing aan de benen, zoals een Fries, Tinker of Shire? Dan is het belangrijk om te weten dat deze prachtige dieren vatbaar kunnen zijn voor mijteninfecties.
Mijten zijn microscopisch kleine, spinachtige parasieten die zich in de vacht en op de huid van paarden kunnen nestelen. Er zijn verschillende soorten mijten die bij paarden voorkomen, waaronder schurftmijten en oormijten. Deze mijten kunnen leiden tot verschillende huidaandoeningen en ongemak voor jouw paard.
Mijten verspreiden zich meestal via direct contact tussen paarden. Ze kunnen zich ook verspreiden via gedeelde uitrusting, zoals dekens of borstels.
Stressvolle situaties, slechte voeding of een verminderde immuniteit kunnen de kans op een mijtenbesmetting vergroten. Mijten zijn dol op kwetsbare huid net zoals bacteriƫn en schimmels. Daar kunnen ze lekker in de huid woelen.
Een gezond immuunsysteem helpt het paard om mijten af te weren. Maar er is meer wat je kunt doen.
Stap 1: Ondersteun de huid
Een goede externe huidverzorging is de eerste stap om mijten bij jouw paard aan te pakken:
Begin met het voorzichtig reinigen van de aangetaste gebieden met shampoo dat mijten tegen gaat en/of de huid goed ondersteunt, zodat deze wat kan kalmeren. Zorg daarnaast dat je al het vuil en korsten goed meeneemt.
Breng een specifieke mijtendodende behandeling aan op de aangetaste gebieden. Deze behandelingen zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van sprays, lotions of shampoos.
Gebruik dekens of beschermende kleding om te voorkomen dat jouw paard wordt blootgesteld aan andere paarden die mijten kunnen dragen. Ze kunnen namelijk wel van het ene naar het andere paard gaan.
Stap 2: Ontstress de huid
Een goed dieet kan de huid helpen te herstellen en de weerstand verbeteren. Dit zorgt er voor dat de huid zich beter kan weren tegen de mijten. Als dit voor veel irritatie en jeuk zorgt kunnen sommige supplementen die ontstekingsreacties kalmeren helpen om van binnenuit de huid te versterken.
Stap 3: Onderhoud de huid
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele stappen om mijtenbesmettingen te voorkomen en te onderhouden:
Als je een nieuw paard in de stal brengt, overweeg dan een quarantaineperiode om te voorkomen dat mijten zich verspreiden naar andere paarden.
Houd de stal en het uitrusting schoon en vrij van mijten. Was en ontsmet borstels en dekens regelmatig.
Inspecteer de vacht en huid van jouw paard regelmatig op tekenen van mijten of huidirritatie. Vroege detectie is cruciaal.
Mijten bij jouw paard kunnen een onzichtbare, maar hinderlijke plaag zijn. Met de juiste zorg en aandacht kunnen ze worden aangepakt en kan jouw paard verlichting worden geboden. Een goede aanpak is hierbij belangrijk.
Heeft jouw paard hier last van en wil je zorgen dat dit weg blijft? Stuur mij gerust een berichtje via Instagram of Facebook. Mailen mag ook naar [naomi@depaardenhuidtherapeute.nl](mailto:naomi@depaardenhuidtherapeute.nl) en dan kijk ik graag even met je mee om een oplossing te vinden, zodat jouw paard minder last heeft van irriterende wondjes en de kale, beschadigde plekken verminderen. Ook op lange termijn.
Wil je direct aan de slag gaan met het Power Paardenhuid Stappenplan? Klik HIER om hem direct gratis te downloaden!